Sun vil gjenerobre tapte andeler innen lagring

Sun satser sterkt på nye diskskap og tilhørende programvare. Hensikten er å gjenerobre tapte andeler innen lagring for Solaris-servere.

Sun har lansert to nye diskskap, StorEdge 3900 og StorEdge 6900. Markedsføringen vektlegger betydningen av blant annet "end to end infrastructure" og andre momenter som viser at den primære målgruppen er kunder som allerede har Solaris-servere, men som tyr til konkurrentene for å dekke disse maskinenes lagringsbehov.

Egenskapene til de nye diskskapene bekrefter dette. 3900 er "optimalisert for Solaris" og tilbys ikke en gang til Windows 2000. Modellen 6900 er derimot tilgjengelig også for både Windows NT og 2000.

Salgsstatistikken viser at Sun er på vikende front over denne målgruppen. Gartner Dataquests undersøkelse for 2000 avdekket at Sun-lagring hadde 0,5 prosent av lagringsmarkedet under Windows, og 31 prosent under Solaris. Andelen til erkerivalen EMC var 43 prosent.

Ifølge IDC-tall for 2001 omsatte EMC for 3,8 milliarder dollar i spesialiserte lagringssystemer, en andel på 21 prosent. Sun omsatte for 1,1 milliarder dollar og kom på femteplass - etter både Compaq, IBM og Hewlett-Packard. På IDCs rangering for 2000, hadde Sun både IBM og HP bak seg.

Målgruppens misnøye med Suns lagringsprodukter gjelder deres teknologiske underlegenhet. I august i fjor erkjente Sun dette, og inngikk en avtale med Hitachi Data Systems om å selge denne produsentens avanserte Lightning-skap under eget merke. Ved den amerikanske lanseringen av de nye diskskapene opplyste Sun å ha solgt 200 Lightning-systemer hittil, med en typisk pris på opptil én million dollar per stykk.


De to nye diskskapene er Suns første som kan koples til svitsjede lagringsnett under Fibre Channel. Ytre sett er de nærmest identiske. StorEdge 6900 kan romme opptil 10,5 TB. Den integrerer teknologi fra Vicom Systems slik at den kan inndeles i opptil 512 virtuelle disker. StorEdge 3900 holder seg til Suns gamle grense på to virtuelle disker, men kan romme opptil 11,8 TB.

Sun oppgir båndbredden til 1,6 gigabytes per sekund, fire ganger mer enn et EMC-skap med ellers tilsvarende egenskaper. På den andre siden krever den 16 kontrollere maksimalt konfigurert, mens EMC nøyer seg med fire. Den kan ha konsekvenser for driften, noe Sun argumenterer mot.

Suns innsats innen lagring bygger på oppkjøp. På den amerikanske lanseringen av de nye lagringsskapene sa selskapet at de hadde brukt mer enn én milliard dollar på å kjøpe Encore, HighGround Systems, LSC Software, Red Cape og MaxStrat.

Produktet fra sistnevnte var det første store lagringsskapet i den nåværende serien, T3. Trass omsetningsproblemene de to siste årene, mener Sun at investeringene allerede har vært lønnsomme.

Programvaren som er kunngjort i forbindelse med de nye diskskapene, består dels av en omfordeling av eksisterende verktøy på nye suiter, dels av et filsystem beregnet på å konkurrere med det Veritas Software tilbyr til Suns lagringssystemer.

Til toppen