Sun vil lukke noen nye MySQL-komponenter

Hele MySQL har lenge blitt tilbudt som åpen kildekode. Nå skal enkelte deler holdes lukket.

Sun vil lukke noen nye MySQL-komponenter

Hele MySQL har lenge blitt tilbudt som åpen kildekode. Nå skal enkelte deler holdes lukket.

I forbindelse med MySQL-konferansen i USA tidligere i april, dukket det opp meldinger om at deler av MySQL kun vil tilbys bedriftskunder som betaler for abonnement på databasesystemet, og at disse delene kun vil bli tilgjengelig med lukket kildekode. Dette gjelder blant annet visse backup-løsninger som skal komme i 5.1-versjonen av MySQL, som snart skal være klar for lansering.

MySQL har i mange år blitt tilbudt med åpen kildekode. Sun, som tidligere år kjøpte MySQL, flere ganger sagt at selskapet ikke hadde til hensikt å endre denne tradisjonen.

Etter kunngjøringene i USA, har Sun blitt kritisert av åpen kildekode-tilhengere, som mener MySQL er i ferd med å bevege seg bort fra røttene.

David Axmark, medgründer av MySQL, forsøkte før helgen å klargjøre hva som egentlig planlegges, under et møte i London med flere hundre MySQL- og Sun-kunder. Det som virker klart, er at det kun er snakk om å tilby visse plug-ins med lukket kildekode.

- Vi jobber med ideen om at plug-ins, for blant annet kryptering og komprimering, vil være lukket kildekode. Men det vil fortsatt finnes et åpent API (Application Programming Interface) slik at folk kan lage sine egne implementeringer også. Du vil fortsatt kunne laste ned hele produktet lisensiering under GPL (GNU General Public License), bare ikke disse tilleggene, sa Axmark, ifølge ZDNet UK.

Ifølge Axmark skal avgjørelsen om å tilby noen proprietære plug-ins ble gjort for å bidra til økt omsetning for Sun-oppkjøpet.

Hele MySQL var lukket kildekode mellom lanseringen i 1995 og 2000, da databasesystemet ble utgitt også under GPL.

- Det å ta i bruk GPL gjorde at vi mistet 80 prosent av omsetningen i løpet av en uke. Men vi brydde oss ikke om det. Innen omtrent et år hadde vi gjenvunnet den omsetningen, sa Axmark.

Til toppen