TELEKOM

«Superbredbånd» til 2 millioner nordmenn

Telenor ruller ut sitt svært forsinkede VDSL-tilbud.

Svein Henning Kirkeng er leder for privatmarkedet i Telenor Norge.
Svein Henning Kirkeng er leder for privatmarkedet i Telenor Norge. Bilde: Telenor
17. jan. 2011 - 09:07

Det er godt over ti år siden Telenor først begynte utprøvingen av VDSL-teknologi for raskere og bedre utnyttelse av gammel infrastruktur.

En liten, men stadig økende kundegruppe, la oss kalle dem «bredbåndsadelen», har fiber og kan boltre seg i hastigheter på over 100 megabit. Likevel sitter flertallet fortsatt på kobberkabler og tilbys i beste fall ADSL-linjer – som til sammenligning er svært trege.

Telenor ruller nå omsider ut en vesentlig oppgradering for denne kundegruppen. Fra månedsskiftet vil 400 000 husstander kunne få VDSL. Det tilsvarer om lag én million nordmenn.

Telegiganten har i dag lagt ut en oversikt over hvilke områder som får tilbudet fra dag én her (PDF).

I løpet av året skal Telenor tilby VDSL til opptil 800 000 husstander, og altså rundt to millioner nordmenn. Samtidig skal nær 40 prosent av bedriftsmarkedet kunne få det samme.

Superbredbånd?

Telenor kaller det nye tilbudet for «superbredbånd». Det er tvilsomt om fiberkunder er enige i akkurat den betegnelsen, men hastighetsøkningen sammenlignet med dagens ADSL-linjer er markant.

- Hastigheten på VDSL-bredbåndet blir opptil 40 megabit per sekund for nedlasting og 10 megabit i opplasting. Det er fjorten ganger raskere enn maksfarten til dagens ADSL-tilbud, oppgir Telenor i en pressemelding.

Fordelen for både Telenor og kunder er at de bruker det eksisterende kobbernettet. Det betyr at man slipper graving i hagene rundt omkring. Ifølge Telenor betyr det også at kostnadene med utrullingen blir vesentlig lavere, noe de hevder skal komme kundene til gode.

Hva prisen på VDSL-tilbudet blir er imidlertid fortsatt en hemmelighet. Dette ønsker ikke Telenor å offentliggjøre før startskuddet går 1. februar.

digi.no har blitt lovet en kommentar fra Telenor i løpet av kort tid. Vi oppdaterer denne saken fortløpende.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.