Surface leveres smekkfull

Windows tar opp overraskende mye plass.

Knapp plass: Surface RT blir norgeslansert 14. februar. Det er ennå uvisst når Surface Pro selges her til lands.
Knapp plass: Surface RT blir norgeslansert 14. februar. Det er ennå uvisst når Surface Pro selges her til lands. (Bilde: Microsoft)

Windows tar opp overraskende mye plass.

Microsoft lanserer Surface Pro i USA neste lørdag. Brettet vil koste fra 899 dollar for modellen med 64 gigabyte. 128 gigabyte vil koste hundre dollar mer.

De som måtte tro at benevnelsene er i nærheten av den faktiske lagringsplassen du kan boltre deg med, må tro om igjen.

Plasskrevende

Surface Pro 64 GB rett ut av boksen vil bare ha 23 gigabyte ledig plass. Det tilsvarer mindre enn 36 prosent av oppgitt kapasitet, bekrefter en talsperson til The Verge.

Det er fullversjonen av Windows 8, med innebygde apper og en partisjon for gjenoppretting som sørger for dette.

Da forstår vi hvorfor Surface Pro ikke foreligger i en rimeligere 32 GB-utgave. Det ville ikke vært nok til å romme systemet engang.

Tilsvarende vil du med 128 gigabyte-modellen sitte igjen med 83 gigabyte ledig plass (omlag 75 64 prosent). Ikke spesielt mye det heller, med tanke på at produktet markedsføres som en fullverdig pc.

Så må det nevnes at Surface Pro har USB 3.0 og Micro SD-porter, slik at det er mulig å utvide lagringsplassen på den måten, enten med minnekort eller ekstern harddisk.

Ifølge The Verge sier Microsoft at kundene kan frigjøre ytterligere plass, ved å slette partisjonen satt av til gjenoppretting. Da må man sørge for å opprette en backup på en bootbar USB-pinne. Det fremgår ikke hvor mye ekstra plass dette vil medføre.

For øvrig tilbyr Microsoft nå alle kundene sine 7 gigabyte gratis lagringsplass i skytjenesten SkyDrive.

Hva med RT?

Surface-brettene uten Pro-betegnelsen er et helt annet produkt. De er basert på det enklere operativsystemet Windows RT, basert på ARM-arkitektur og støtter ikke ordinær Windows-programvare.

Også disse nettbrettene blir levert med overraskende lite ledig lagringsplass. Surface RT med 32 GB har 16 gigabyte ledig, mens 64 GB-modellen har 46 gigabyte tilgjengelig.

    Les også:

Til toppen