RESULTATERFINANS

Surface RT er et katastrofalt forlis

Usolgt inventar koster Microsoft 5,4 milliarder kroner.

Nettbrettet Surface RT vekker ingen begeistring, verken med eller uten tastatur og mus.
Nettbrettet Surface RT vekker ingen begeistring, verken med eller uten tastatur og mus. Bilde: Per Ervland
19. juli 2013 - 09:41

Microsoft har publisert sine tall for juni-kvartalet, regnskapsårets fjerde, og for hele regnskapsåret 2012–2013. Relevante dokumenter er lagt ut på selskapets investorsider: Earnings Release FY13 Q4.

    Les også:

Både i år og i fjor er det så mange store ekstraordinære poster i tallene for fjerde kvartal at en direkte sammenlikning av standardregnskapene er meningsløs. I fjor brukte Microsoft fjerde kvartal til å skrive ned goodwill innen nettvirksomheten med 6,19 milliarder dollar, slik at nettoresultatet etter skatt havnet på minus 492 millioner dollar.

I årets fjerdekvartal tar Microsoft konsekvensen av at nettbrettet Surface RT er et katastrofalt forlis, og skriver ned verdien av den usolgte beholdningen med 900 millioner dollar, tilsvarende 5,4 milliarder kroner.

Det er ille, for et selskap som reprofilerer seg under slagordet «devices and services», at den første store nye dingsen flopper så totalt.

Standardregnskapet («GAAP», «generally accepted accounting principles») viser at omsetningen har økt med 10,2 prosent til 19,1 milliarder dollar. Den reelle økningen er langt mindre, noe også Microsoft understreker i sin pressemelding.

GAAP-reglene tvinger Microsoft til å utsette bokføringen av inntekter fra produkter som kunder betaler for før de leveres. Det innebærer at når noe selges med et løfte om gratis oppgradering, må pengene fra salget ikke bokføres i kvartalet Microsoft fikk dem, men i kvartalet der kunden fikk det endelige produktet.

Microsoft peker derfor selv på at for å få en mer reell sammenlikning av omsetningen i fjerde kvartal i fjor og fjerde kvartal i år, må fjorårets tall oppjusteres med 540 millioner dollar i Windows-omsetning, mens årets tall må nedjusteres med 782 millioner dollar i Office-omsetning.

Det innebærer at omsetningen i praksis ikke har økt med 10,2 prosent, men med 2,8 prosent.

En tilsvarende tilnærming til driftsresultatet betyr at man også korrigerer fjorårets tall for nedskrivningen på 6,19 milliarder dollar og årets tall for nedskrivningen på 900 millioner dollar. Da blir driftsresultatet for fjerde kvartal i fjor 6,93 milliarder dollar (192 millioner pluss 6,19 milliarder pluss 540 millioner). Driftsresultatet for fjerde kvartal i år blir GAAP-tallet på 6,07 milliarder dollar minus 782 millioner dollar (Office-oppgradering) pluss 900 millioner dollar (nedskrivning av Surface RT), det vil si 6,2 milliarder dollar, tilsvarende en nedgang på 10,6 prosent.

Lar man vær å trekke fra Surface RT-nedskrivningen, er fallet i driftsresultat 24 prosent. Det understreker at Microsoft har store utfordringer foran seg.

Segmenttallene i det publiserte regnskapet følger GAAP-reglene.

Dersom man korrigerer Windows-tallene tilsvarende hovedtallene, kommer man fram til at Windows-omsetningen faller med 6,0 prosent til 4,4 milliarder dollar.

Lønnsomheten til produktet er kraftig redusert: Driftsresultatet til Windows-avdelingen er ned 63 prosent til 1,1 milliarder dollar. GAAP-tallene er lysere: Omsetningen øker med 6,2 prosent mens driftsresultatet reduseres med 55 prosent.

De tilsvarende korrigeringene for Office reduserer omsetningsøkningen fra 14 prosent (til 7,2 milliarder dollar) til 1,7 prosent (til 6,4 milliarder dollar), og endrer driftsresultatet fra 18 prosent opp (til 4,87 milliarder dollar) til 0,9 prosent ned (til 4,09 milliarder dollar).

Merk at selv med denne korrigeringen bidrar Office mer til Microsofts bunnlinje enn alle de øvrige segmentene til sammen.

For Windows er problemet rett og slett at Windows 8 selger dårlig. For Office er problemet overgangen til ny forretningsmodell, der en ny prisstruktur gjør det lønnsomt for både bedrifter og forbrukere å velge abonnementsmodellen. Det vil nok vise seg at mange sparer penger, på Microsofts bekostning, kanskje med en følelse av å slippe å bli «flådd».

Med disse unntakene må man så konstatere at Microsoft går forholdsvis bra.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Avdelingen «Server & Tools» økte omsetningen med 9,0 prosent til 5,5 milliarder dollar, og driftsresultatet med 14,0 prosent til 2,3 milliarder dollar. Selskapets konkurrenter innen bedriftsprogramvare – IBM, SAP, Oracle – har en langt dårligere utvikling.

Avdelingen for underholdning og fysiske enheter (Entertainment & Devices) økte omsetningen med 7,5 prosent til 1,9 milliarder dollar. Selv med den store nedskrivningen av Surface RT ble driftsunderskuddet mer enn halvert, fra 252 millioner dollar til 110 millioner.

Avdelingen for nettjenester økte sin omsetning med 9,4 prosent til 804 millioner dollar. Korrigerer man fjorårets driftsresultat for nedskrivningen på 6,2 milliarder dollar, reduseres driftsunderskuddet med over 22 prosent til 372 millioner dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.