SuSE Linux 8.0 utfordrer Windows på klientsiden

SuSE har sluppet en ny Linux-klient som kan være et aktuelt alternativ til Windows både hjemme og på kontoret.

Systemet kommer i to utgaver, Professional til 658 kroner og Personal til 445 kroner - begge priser er eks mva. Ifølge Per Christian Ødegaard i den norske distributøren LinTech, er forskjellen at Personal leveres uten serverprogramvare og utviklingsverktøy.

- Personal kommer på fire CD-er, mens Professional leveres på sju CD-er. I tillegg får du en DVD med de samme innholdet som de sju CD-ene. Det er i alt 2500 programmer i Professional. Hvis du bare trenger noen få av tilleggene som kommer med Professional, kan du nøye deg med Personal og laste resten ned fra nettet.

Den forbedrede brannmuren kan være blant de serverprogrammene Personal-brukerne kan tenkes å ville sikre seg . Annen servervare som hører med i Professional er Grid Engine fra Sun (for å fordele arbeidsoppgaver på flere maskiner), webserveren Apache og fil/print-serveren Samba.

Den viktigste nyheten i forhold til tidligere utgaver, er tillempningen av det grafiske brukergrensesnittet KDE 3.0, basert på Qt 3 fra norske Trolltech. Dessuten er installasjonsprosessen radikalt forenklet.

- Det er like enkelt å installer SuSE 8.0 som det er å installere Windows, forsikrer Ødegaard.

Det følger et omfattende utvalg av programmer med systemet, blant annet innen multimedia og spill, slik at bruk til musikk (også CD-brenning), bilder, video, tegning og så videre ikke skulle by på problemer. Ødegaard avviser påstander i britisk presse om at det skulle være problemer med ADSL-håndtering.

Inntil videre inneholder pakken kontorsuiten StarOffice i versjon 5.2.

- Vi håper å kunne oppgradere til 6.0 når den kommer i endelig utgave, avhengig av at Sun blir enig med seg selv når det gjelder lisensbetingelser.

Sun har varslet at det kan komme på tale, under visse forhold, å ta seg betalt for StarOffice 6.0. Samtidig vil en gratispakke, OpenOffice 6.0 med tilsvarende funksjonalitet, gjøres tilgjengelig. Denne er bare klar i beta, og betautgaven distribueres ikke med SuSE Linux 8.0.

I tillegg til Lintech, kan SuSE Linux bestilles fra Bytek - også kjent som Linuxbutikken.no.