BEDRIFTSTEKNOLOGI

SV vil stoppe slanke-mobilen

Samsungs mobilmodell SGH-A400 har slankekalkulator, og er rettet mot kvinner. Det liker ikke SV, som vil ha telefonen fjernet fra det norske markedet.

11. des. 2001 - 09:35
Samsung SGH-A400 åpen. <i>Foto: Samsung</i>
Samsung SGH-A400 åpen. Foto: Samsung

- Dette aksepterer vi ikke. Trekk telefonen fra markedet, sier Inga Marte Thorkildsen (SV) til Senas AS, som importerer Samsungs mobilmodell SGH-A400. Det skriver Klassekampen i dag.

Telefonen skal markedsføres spesielt overfor kvinner, og har blitt godt mottatt med sitt sukkersøte utseende. Men det er ikke det som plager Thorkildsen. Problemet er en kalkulatorfunksjon kalt BMI, eller body mass index, som forteller deg om du er tynn, litt tynn, normal, litt tykk eller i tykkeste laget på bakgrunn av forholdet mellom vekt og lengde på kroppen.

- Dette er forferdelig. Og et ganske sterkt bilde på hva slags samfunn vi lever i, mener Thorkildsen, som er stortingsrepresentant og kvinnepolitisk leder i SV. Thorkildsen har selv opplevd spiseforstyrrelser, og reagerer sterkt mot Samsung-telefonen.

Samsung SGH-A400 lukket. <i>Foto: Samsung</i>
Samsung SGH-A400 lukket. Foto: Samsung

- Å bruke BMI og regne på kalorier er første skritt mot å bli hekta. Et sterkt fokus på kalorier kan gjøre deg manisk opphengt. Jeg har vært gjennom dette selv, forteller hun til Klassekampen.

Hun oppfordrer til boikott og oppfordrer Senas til å stoppe importen av telefonen, da fokus på denne typen vurderinger av kroppen bare vil forsterkes om noen drar opp en slik telefon i klasserommet.

- Om du får bare en slik telefon inn i en skoleklasse, risikerer du at alle begynner å regne på sin BMI. Det kan skape en slags offentlig uthenging, og kan bli opplevd som utrolig kjipt for en del av elevene, sier hun.

Enten får Senas være ærlige og vedgå at de er uten skrupler, og ikke bryr seg om unge jenter får problemer på grunn av et slikt produkt, ellers får de trekke tilbake telefonen, mener Thorkildsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.