- Svært få har oppdatert Flash Player

Adobes metoder for utrulling av sikkerhetsfikser virker lite effektive.

- Svært få har oppdatert Flash Player
Bilde:

Trusteer, som leverer en nettleserplugin til nettbanker og andre som ønsker å gi kundene bedre sikkerhet mot identitetstyverier, Rapport, har i en undersøkelse registrert i hvor stor grad brukerne av Rapport har oppdatert til de nyeste utgavene av Adobe Reader og Flash Player. I alt er det hentet data fra 2,5 millioner brukere i Nord-Amerika og Europa.

De to programmene er blant de aller meste utbredte på dagens pc-er, samtidig som Adobe stadig vekk må fjerne alvorlige sikkerhetshull i dem. Dette gjør disse programmene til attraktive mål for kriminelle, spesielt så lenge brukerne ikke er raske med å installere de nyeste oppdateringene.

Ifølge Trusteer hadde 98,5 prosent av brukerne Flash Player installert på sin maskin. 90,5 prosent hadde Adobe Reader installert.

Adobe kom i slutten av juli med sikkerhetsoppdateringer til begge de to produktene, siden begge inneholdt svært alvorlige sårbarheter.

To uker senere, den 13. august, var det bare 19 prosent av Flash Player-brukerne som hadde installert den nyeste oppdateringen. Tilsvarende andel for Adobe Reader var 7 prosent.

Kun en liten andel av brukerne av Adobe Reader (Acrobat) og Flash Player har installert svært viktige oppdateringer innen 14 dager, viser tall fra Trusteer.
Kun en liten andel av brukerne av Adobe Reader (Acrobat) og Flash Player har installert svært viktige oppdateringer innen 14 dager, viser tall fra Trusteer.

Trusteer viser til denne rapporten fra Google i Sveits hvor det går fram at mellom 80 og 90 prosent av brukerne av Google Chrome og Mozilla Firefox har fått installert den nyeste oppdateringen allerede 7 dager etter utgivelsen.

Årsaken til at så mange har oppdaterte nettlesere, men at så få har oppdaterte utgaver av den vanligste Adobe-programvaren, ligger høyst sannsynlig i måten oppdateringene blir rullet ut på, i alle fall i Windows.

Oppdateringer til Google Chrome lastes ned og installeres helt automatisk, uten at brukeren trenger å gjøre noe som helst. Men oppdateringen blir ikke tatt i bruk før brukeren starter nettleseren på nytt.

Med standardinnstillingene ser Firefox omtrent én gang i døgnet etter nye oppdateringer. Brukeren varsles når disse er klare for installasjon, men kan avslå at oppdateringen installeres.

Adobe tilbyr et relativt automatisk oppdateringssystem til Adobe Reader, men det går lang tid - angivelig uker - mellom hver gang dette ser etter oppdateringer. Dette kan forklare hvorfor så få har installert den nyeste versjonen så langt. Trolig vil tallene bedre betraktelig innen noen uker.

Flash Player skal på sin side også se etter oppdateringer med jevne mellomrom. Standardinnstillingen ser ut til å være 30 dager, men kan justeres ned til 7 dager ved å følge denne lenken.

Man kan sjekke på denne siden om det er den nyeste versjon man har installert.

Hele rapporten fra Trusteer er tilgjengelig her (PDF).

    Les også:

Les mer om:
;