JUSS OG SAMFUNN

Svår sprit for Sverige

I en svensk rettssak er det slått fast at de som bestiller sprit og tobakk via Internett skal ilegges en såkalt "punktskatt". Dermed måtte flere som hadde kjøpt sprit over nettet og fått dette beslaglagt, vandre slukøret hjem.

Hilde Nyman
22. juni 1999 - 11:43

Det er Kammarrätten som har slått fast i en dom at varer som kjøpes eller bringes til kjøperen ved hjelp av private transporttjenester, skal beskattes, skriver Dagens Nyheter.

Bakgrunnen er flere søksmål fra privatpersoner som fikk varer konfiskert av den svenske tollen. Disse mener altså at det ikke skal ilegges skatt i Sverige, men i det land varene kjøpes.

Denne saken rammer i første rekke bedrifter som bestiller varer fra utlandet, og lar et frittstående transportselskap stå for transporten fra et land med lavere skatter enn i Sverige.

EU-domstolen fattet i 1998 et vedtak som støtter kammerrettens avgjørelse om å ilegge punktskatt. De gang handlet saken om et britisk selskap som kjøpte sigaretter fra Luxembourg, og dette selskapet tapte saken. Avgjørelsen i EU-domstolen slo da fast at punktskatt skal ilegges i det land varene konsumeres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.