FORBRUKERTEKNOLOGI

Sveive-PC skal produseres på Taiwan

Taiwans største produsent av bærbare vant anbudet på MITs sveive-PC for fattige barn.

14. des. 2005 - 11:04

Den spesielle bærbare PC-en som Nicholas Negroponte og MIT Media Lab vil dele ut til skolebarn i fattige land, skal komme på markedet i fjerde kvartal 2006. Initiativet styres av stiftelsen One Laptop Per Child. PC-en skal kunne hente strøm fra flere kilder, blant annet bilbatteri og integrert sveiv, og skal ikke koste mer enn 100 dollar. En prototyp ble presentert på FNs toppmøte om informasjonssamfunnet i midten av november i år.

    Les også:

Stiftelsen sendte i går ut en pressemelding der det heter at Taiwan-selskapet Quanta Computer vant anbudet for å produsere sveive-PC-en. Quanta er verdens største produsent av bærbare PC-er, og er kjent som OEM-leverandør til Dell, HP, IBM, Gateway, Fujitsu Siemens og Sharp. Selskapet produserer også prosessorer og LCD-skjermer, og setter sammen Apples iMac med flatskjerm. Selskapets årsomsetning er på rundt 10 milliarder dollar.

Ifølge pressemeldingen skal Quanta bruke «vesentlige utviklingsressurser» i første halvår på å forbedre prototypen og legge opp masseproduksjonen. De første leveransene skal skje i fjerde kvartal. Anlegget som er satt av til sveive-PC-en ble åpnet i tredje kvartal i år. Med et samlet areal på 200 000 kvadratmeter er det plass til 7000 utviklere.

Det skal leveres en million enheter til store prosjekter i hvert av sju utvalgte land: Argentina, Brasil, Egypt, India, Kina, Nigeria og Thailand. I tillegg skal det sendes et mindre antall til utvalgte prosjekter i andre land. Landene er valgt med tanke på at de er kulturelt forskjellige. Til sammen regner Quanta med å produsere opptil 15 millioner eksemplarer i første omgang.

Parallelt med 100 dollars PC-en til skolebarn, skal det vurderes en kommersiell utgave for lokale markeder.

Pressemeldingen presiserer maskinens egenskaper i grove trekk: solid konstruksjon, lavt strømforbruk, trådløs nettverk med «mesh» slik at flere maskiner kan dele én nettforbindelse, Linux som operativsystem, og gradvis synkende pris fra et første nivå på 100 dollar.

Man regner med AMD-prosessor og Red Hat Linux, siden disse selskapene er med i stiftelsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.