JUSS OG SAMFUNN

Svensk ISP behøver ikke utlevere kunde

Svensk domstol avviste bevisene fra flere forlag og Antipiratbyrån.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. okt. 2009 - 10:00

Den svenske internettoperatøren Ephone har ifølge ComputerSweden fått medhold i en ankesak mot Antipiratbyrån og fem svenske forlag. Saken bygger på påstander fra forlagene om at det via en IP-adresse hos Ephone har blitt bedrevet ulovlig fildeling av lydbøker i stor skala.

Forlagene fikk i juni i år medhold i kravet om at Ephone skulle avsløre hvilken kunde som benyttet den aktuelle IP-adressen, men internettleverandøren anket saken til Svea hovrätt.

ComputerSweden skriver at domstolen mener at ikke annet er bevist enn at Antipiratbyrån har vært inne på FTP-serveren som angivelig skal ha stått for spredningen. Det er heller ikke klart hvordan den svenske organisasjonen har kommet inn på den passordbeskyttede serveren.

Domstolen mener det heller ikke er bevist om spredningen skjedde til mer enn en begrenset krets, vet at det ikke har blitt lagt fram noen utredning om hva som kreves for å få tilgang til innloggingsinformasjonen, eller innen hvilke kretser materialet kan ha blitt spredt.

Dommen skal ikke ha vært enstemmig. Hovrättslagmannen, Kristina Boutz, var blant dem som gikk imot tingrettens innstilling. Boutz skal også være dommer når når Piratebay-saken kommer opp i tingretten i november.

De fem forlagene som står bak søksmålet, Bonnier Audio, Earbooks, Norstedts, Piratförlaget og Storyside, leverte anmeldelsen bare timer etter at Sverige vedtok den såkalte Ipred-loven den 1. april i år. Loven gir eiere av åndsverk rett til i an domstol å begjære ut identiteten bak IP-adresser som benyttes til ulovlig opplasting, eventuelt også ulovlig nedlasting dersom dette foregår i stor stil.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.