Svensk IT-konkurs med norske aner

Det svenske selskapet NetSys, der den norske investoren Christen-Ager-Hanssen en stund var hovedaksjonær, er begjært konkurs. Selskapet hadde tidligere en større eierpost i PCTVnet og blir kjøpt av et annet svensk teknologiselskap.

Det svenske selskapet NetSys, der den norske investoren Christen-Ager-Hanssen en stund var hovedaksjonær, er begjært konkurs. Selskapet hadde tidligere en større eierpost i PCTVnet og blir kjøpt av et annet svensk teknologiselskap.

Forretningsideén til NetSys smuldret opp tidligere i år etter at de tapte en konflikt mot et kanadisk programvareselskap som het Open Text. NetSys solgte bygde sin virksomhet på lisensiert programvare ved å bygge opp "MEMO", et CRM-system for blant annet kundehåndtering.

Da avtalen med Open Text gikk ad undas, gikk det fort nedover med NetSys. Christen Ager-Hanssen, som tidligere uttalte at han hadde sterk tro på selskapet, overlot sin aksjepost (han var hovedaksjonær gjennom Cognition Ventures AB) til det svenske investeringsfondet 6. AP-fonden.

I dag melder Dagens Industri at fondet ved konkursen gikk på en smell på 320 millioner svenske kroner.

Tidligere i år har pensjonsfondet tapt 33 millioner på det svenske e-handelsselskapet Dressmart.

Det er svenske Technology Nexus AB som kjøper restene av NetSys for en slikk og ingenting. Ifølge en pressemelding fra Nexus betaler selskapet i første omgang fire millioner SEK for det konkursrammede selskapet og senere en royalty som beregnes til 15 millioner kroner de nærmeste tre årene.

For Nexus innebærer det en lynrask internasjonal ekspansjon til Tyskland og Frankrike (NetSys har datterselskap i begge landene) som har vært et uttalt mål for det børsnoterte selskapet. I tillegg økes omsetning med mellom 100 og 150 millioner SEK de nærmeste tre årene gjennom en stor kundegruppe (350 selskap, ifølge NetSys sine egne hjemmesider).

Nexus leverer sikkerhetsløsninger innen IT til næringslivet og fokuserer på e-handelsvirksomheter.

Dette innebærer i såfall at de overtar en mindre aksjepost i norske PCTVnet i tillegg. NetSys var på et tidlig tidspunkt (1997) en betydelig aksjonær med ti prosents eierskap i PCTVnet, men nå kan ikke Lars A. Skorpen Hansen, administrerende direktør i PCTVnet, finne igjen NetSys på aksjonærlisten.

Det innebærer at de sitter med under 0,8 prosent av aksjene. Reduksjonen har i så fall kommet etter diverse utvanninger og emisjoner.

Derimot eier den tidligere NetSys-aksjonæren Christen Ager-Hanssen en betydelig aksjepost på mellom fem og seks prosent i PCTVnet gjennom Cognition Ventures. Det har vært en rekke skriverier i pressen om hvor mye investeringene til nordmannen egentlig er verdt etter at han selv hevdet å sitte med milliardverdier.

Lars A. Skorpen Hansen er uansett overbevist om at de har fått en langsiktig industriell investor.

- De virker veldig profesjonelle. De er en veldig god sparringspartner for oss og har stor forståelse for det vi driver med, mener PCTVnet-direktøren.

Til toppen