Svenske IT-lønninger vokser i rakettfart

Hittil har svenske IT-lønninger ligget noen hakk bak de norske. Nå øker presset.

Svenske IT-lønninger vokser i rakettfart

Hittil har svenske IT-lønninger ligget noen hakk bak de norske. Nå øker presset.

Det har i Norge lenge vært sterk rift etter erfarne IT-utviklere og konsulenter, og rekrutteringsselskaper har ofte hentet kompetanse fra Sverige og Danmark.

    Les også:

Ettersom de norske lønningene tradisjonelt har vært høyere, har mange svensker valgt å jobbe i Norge.

Men nå begynner også svenskene å slåss om IT-hodene, og tviholder på egen arbeidskraft.

Computer Sweden skriver at suget etter erfarne og sertifiserte systemutviklere og systemarkitekter på Java, .Net og åpen kildekode er enormt. Også andre yrkesgrupper innen IT kan få sin del av kaka.

IT-analytiker Marie Ahlgren forteller at lønnsoppgangen for alvor startet på vårparten. Bristen i arbeidskraft kom veldig raskt, noe som direkte påvirket lønningene. Unge og til dels uerfarne IT-folk kan nå oppnå høye lønninger, sier Peter Westberg, hodejeger i Andersson & Korn.

Det er spesielt konsulentselskaper, systemleverandører og større IT-selskaper som nå må åpne lommeboka for å beholde IT-hodene.

Lønningene for svenske IT-utviklere har økt med 15 til 20 prosent det siste året, og det er ikke uvanlig at en erfaren IT-person kan tjene mellom 40 000 til 50 000 kroner i måneden, forteller Westberg.

Han tilføyer at en utvikler i 30-årsalderen kan ha en månedslønn på 42 000 kroner.

Nestleder i IKT-Norge Fredrik Syversen mener at Sverige nå begynner å komme på samme lønnsnivå som Norge, og at vi ikke lenger kan lokke med høyere lønn.

Tilbakemeldinger fra IKT-Norges søsterorganisasjon i Sverige forteller at det er større press i Göteborg framfor Stockholm. Dette fordi det er mer overskudd av arbeidskraft i Stockholm og at Göteborg ligger nærmere Oslo, og som dermed i lengre tid har blitt presset på pris.

Ettersom de store IT-selskapene har midler til både å betale og lokke med gode prosjekter, kan det være de små svenske IT-bedriftene som framover må slite med manglende arbeidskraft.

Hodejger Westberg tror at IT- og telekomselgere blir den neste store bristgruppen på lønn.

Her kan bristen bli spesielt stor ettersom tilgangen på gode selgere er svært begrenset.

De svenske lønninger kan i dag variere kraftig, avhengig av hvilken del av IT-bransjen man jobber i.

Ahlgren tror at IT-bransjen framover vil merke et sterkere lønnsskille, avhengig av hvilket yrke man har. Selv om det vil skje en lønnsøkning på de fleste områder, vil ikke markedet tåle samme lønnsfest som tiden rundt 2000.

Det er dem med spesialkompetanse som vil bli lønnsvinnerne, mens dem som jobber med enklere programmering og support og som møter konkurranse fra lavkostland, vil stå stille, mener Ahlgren.

Til toppen