Svenske IT-spioner får super-maskin

Det er hemmelig hva svensk etterretning skal bruke en av verdens kraftigste datamaskiner til.

Svenske IT-spioner får super-maskin

Det er hemmelig hva svensk etterretning skal bruke en av verdens kraftigste datamaskiner til.

Sveriges elektroniske etterretningsorganisasjon, Försvarets Radioanstalt, (FRA), har nå bestilt en superdatamaskin fra HP som skal være en av verdens kraftigste.

Ifølge nyteknik.se skal maskinen brukes til kryptologi og informasjonssikkerhet.

Meldingen gikk ut i begynnelsen av denne uken fra HP og Go Virtual som sammen skal levere supermaskinen til svensk myndighet.

Installasjonen var hemmelig og ingen av selskapene kunne fortelle hvem som var bestilleren.

Men nå er det altså klart at det er Försvarets Radioanstalt, FRA.

Hva maskinen skal brukes til er fortsatt hemmeligholdt, men det er spekulert på om den skal brukes til overvåking av all Internett-trafikk inn og ut av Sverige. Det er kjent at FRA har ønsket å gjøre dette for Sveriges sikkerhet.

Kjøpet har kostet flere titalls millioner kroner, og består av et kluster med 2.128 bladservere fra HP.

Den teoretiske beregningshastigheten er 182 Teraflops, som bjør den til et av verdens mest kraftige datamaskiner.

I år 2000 var FRAs daværende supermaskin fra Sun Microsystem den 44. raskeste i verden. Men i løpet av de siste årene har ingen FRA-maskiner vært listet blant de 500 mest kraftige av verdens datamaskiner.

Til sammenligning har NTNU i Norge investert i det de kaller Nordens kraftigste superdatamaskin fra IBM, som blant annet skal betjene Meterologisk Institutt som den største brukeren med nøyaktig operasjonell værvarsling de neste fire årene. Den kraftige tallknuseren kostet 30 millioner kroner.

    Les også:

NTNU skiftet ut sitt superdataanlegg på rundt én Tflops/s, - en maskin som kan utføre 1000 milliarder flytetallsoperasjoner per sekund til en ny supermaskin med syv ganger høyere ytelse, og en kapasitet på 7,5 Tflops/s.

Til toppen