Svenske siktet for hack mot Cisco og NASA

Philip Pettersson risikerer 30 års fengsel for lovbrudd han skal ha begått som 16-åring.

Svenske siktet for hack mot Cisco og NASA

Philip Pettersson risikerer 30 års fengsel for lovbrudd han skal ha begått som 16-åring.

I mai 2004 ble kildekode til Cisco-operativsystemet IOS – den vesentlige teknologien bak selskapets rutere og svitsjer – lagt ut på et russisk nettsted. Omtrent samtidig ble datasystemene til den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA utsatt for flere angrep.

I går kunngjorde USAs justisdepartement at de har siktet en svensk statsborger, Philip Gabriel Pettersson, kjent i hackermiljøer som «Stakkato», for datainnbrudd mot både Cisco og NASA. Innbruddene mot Cisco skal ha skjedd 12. og 13. mai 2004. Pettersson skal ha angrepet NASA ved tre anledninger i 2004, henholdsvis 19. og 20. mai, og 22. oktober.

Siktelsen omfatter tre punkter for datainnbrudd og tyveri av forretningshemmeligheter. Hvert punkt i siktelsen har en strafferamme på 10 års fengsel og en bot på 250 000 dollar. Pettersson risikerer altså å dømmes til opptil 30 års fengsel og 750 000 dollar i bot dersom han skulle kjennes skyldig i samtlige punkter.

Petterson var 16 år gammel da han skal ha begått ugjerningene.

I pressemeldingen fra USAs justisdepartement heter det at de vil «fortsette å samarbeide med svenske myndigheter». Sverige har ikke for vane å utlevere mistenkte til USA. Siktelsen i USA kan gjøre det vanskelig for Pettersson å bevege seg utenfor Sverige, der han antakelig befinner seg nå. En mulig løsning kan være at USA frafaller siktelsen mot at han stilles for retten i Sverige.

Mistanken mot Pettersson ble kjent allerede våren 2005. Han ble anholdt i Uppsala i mars 2005, etter en henvendelse til svensk politi fra det amerikanske føderale politiet FBI. Tenåringens datautstyr ble beslaglagt. Han ble siden løslatt, uten siktelse. «Stakkato» skal ha skrytt av sine datainnbrudd. Ifølge Wired skal et avansert spionprogram utviklet av FBI ha bidratt til å avsløre ham.

Det er ikke bekreftet at innbruddene mot Cisco og NASA har ført til påviselig skade. Cisco holder fast ved at det ikke er oppdaget tilfeller der kunder er blitt skadelidende som følge av sikkerhetsbrist som kan føres tilbake til kildekodetyveriet.

I 2007 ble Pettersson stilt for svensk rett, anklaget for datainnbrudd mot svenske universiteter og høyskoler. Han ble frikjent i tingsrätten, men dømt i hovrätten, og straffet med en bot på 200 000 (svenske) kroner.

I forkant av denne rettssaken ble han avhørt av FBI-agenter som dro ens ærend til Uppsala. Han nektet da enhver befatning med innbruddene mot Cisco og NASA.

    Les også:

Til toppen