TELEKOM

Svenskene får dobbelt så rask turbo-3G

Mens norske mobilbrukere stort sett må nøye seg med vanlig 3G, innfører svenskene en dobbelt turbo-versjon.

5. juni 2007 - 07:38

Svenskene får dobbelt så rask turbo-3G

Norske brukere må stort sett nøye seg med vanlig 3G-mobil. I Sverige innføres 3G med dobbelt turbo.

Flere av de nyeste mobiltelefonene leveres med støtte for en teknikk som kalles HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access). Denne skal kunne gi langt bedre hastighet med nedlasting av data via 3G-nettet enn den opprinnelige 3G-teknologien.

I Norge har både Netcom og Telenor startet prøveprosjekter med HSDPA, og Netcom begynte denne våren så smått rulle ut tjenesten, i første omgang i sentrale deler av Oslo. Telenor kommer trolig i gang med sin tjeneste noe senere i år.

    Les også:

HSDPA kommer i forskjellige versjoner, hvor hastigheten varierer. Mens Netcom foreløpig har begrenset nedlastingshastigheten til 2 Mb/s til hver bruker og en opplastingshastighet på 384 kb/s, har svenske Tre til nå tilbudt nedstrømshastigheter på inntil 3,6 Mb/s for 199 svenske kroner i måneden. Også Telenor i Sverige har et tilsvarende tilbud.

I går annonserte Tre at selskapet denne sommeren vil begynne å tilby neste generasjon av teknikken, som gir dobbelt nedlastingshastighet – 7,2 Mb/s. Samtidig firedobles opplastingshastigheten til maksimalt 1,4 Mb/s. Det sistnevnte er raskere enn det som normalt tilbys med ADSL2+ i Norge.

– Dette er framtidens bredbånd, sier Peder Ramel, konsernsjef i 3 Skandinavien, som mener at det mobile bredbåndet vil kunne erstatte dagens kabelbaserte teknologier.

– Etterspørselen etter vårt mobile bredbånd er mye større enn vi hadde trodd, og behovet finnes overalt, både i byen som på landet. Vi kommer til å fortsette vår raske utbygging for at så mange som mulig skal få tilgang med så høy ytelse som mulig, sier Ramel, i en pressemelding.

Utbyggingen av den nye hastighetsklassen begynner naturlig nok i Stockholm. I løpet av juli vil de sentrale delene av Stockholm ha full dekning, og etter sommerferien skal dekning være på plass i Stor-Stockholm, Göteborg og Malmö-Lund. Oppgraderingen er relativt billig. Det er kun nødvendig å bytte programvaren i basestasjonene.

Nå er det ikke slik at flertallet av mobiltelefoner med HSDPA-støtte støtter de høyere hastighetene. Nokias N95 støtter for eksempel ikke mer enn 3,6 Mb/s nedstrøms og 384 kb/s oppstrøms (kategori 6). 3 tilbyr separate modem basert på USB-tilkobling eller PC-kort som gjør PC-brukere uavhengige av mobiltelefonen. Disse trenger bare en programvareoppdatering for å støtte de nye hastighetene.

HSDPA kategori 10, som er den raskeste klassen av HSDPA-produkter, støtter en nedlastingshastighet på inntil 14,4 Mb/s. Når operatørene etter hvert også innfører HSUPA-teknologien, vil brukerne kunne få en opplastingshastighet på inntil 5,8 Mb/s.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.