Svenskene får veiviser på mobilen

Igjen er svenskene først ute: Nå får alle Telia-kunder en navigasjonstjeneste på sin mobil.

Igjen er svenskene først ute: Nå får alle Telia-kunder en navigasjonstjeneste på sin mobil.

Her i Norge har mobilbransjen stått stille en stund. Telenor og NetCom har lansert 3G, men uten noen nye tjenester. Dette er ikke situasjonen i Sverige.

digi.no har i det siste omtalt flere innovative tjenester som svenske mobiltelefonselskaper har lansert. Blant annet har svenske mobilselskaper lansert nye prismodeller, Tre arbeider med en musikkradiotjeneste, og svenske mobilbrukere kan nå også legge igjen videobeskjeder i stedet for bare talemeldinger.

Og nok en gang er svenskene foran oss. Telia har annonsert en navigasjonstjeneste som bruker mobilen i stedet for dyrere, fastmonterte kartsystemer som enkelte biler nå har.

Slik fungerer systemet: Første gangen laster man ned en Java-applikasjon som lar deg søke på en person, bedrift eller adresse. Man får så overført et kart og applikasjonene viser med piler hvordan du skal gå eller kjøre.

Nøkkelen til systemet ligger i at Telias kunder kan kjøpe en GPS-mottaker som kommuniserer med telefonen deres trådløst (enheten til venstre på bildet). GPS-enheten fanger opp nøyaktig posisjon og sender denne til mobilen slik at systemet får en nå-posisjon og kan servere riktige kart.

Bluetooth og mulighet til Java-applikasjoner er dermed det eneste kravet til mobiltelefonen, noe som åpner for veldig mange kunder.

digi.no tok kontakt med Telia, men har foreløpig ikke fått informasjon om hvor mye GPS-enheten koster. Men en digi.no-lesere påpeker at Telia bare har satt sin logo på en Bluei GPS-enhet som blant annet selges Clas Ohlson for 1598 kroner.

Telia mener at deres mobiltjeneste har en fordel over mange bilsystemer – fordi kartene lastes ned over mobilnettet når de skal brukes, vil de alltid vise de siste endringene i motsetning til de CD-baserte bilsystemene.

Telia lar brukere tegne abonnement per måned, noe som koster 80 kroner. I tillegg kommer trafikkostnader for å laste ned kartene. For disse prisene får Telia-kundene adgang til kart som dekker Sverige og hele Vest-Europa.

Til toppen