Svenskene godt igang med digital ID

Norske banker er sterkt forsinket med digital ID. Som vanlig ligger svenskene langt foran og viser hva som trolig vil skje i Norge.

Norske banker er sterkt forsinket med digital ID. Som vanlig ligger svenskene langt foran og viser hva som trolig vil skje i Norge.

Digitale ID-er skal la oss sende penger, dokumenter og annen informasjon trygt over Internett. Men de to alliansene som skal rulle ut slike ID-er til den norske befolkningen, er sterkt forsinket.

Telenor og ErgoGroup-eide Zebsign har systemer, men foreløpig ikke så mange kunder og de store bankenes fellesprosjekt, BankID, er sterkt forsinket. Da digi.no sjekket med Gjensidige Nor og DnB i september i fjor, ville ikke bankene engang angi om lanseringen skal skje i første eller andre halvår i år.

Les også:

Men i Sverige er man godt igang, og situasjonen der gir en god indikator på hva som kommer til å skje i Norge. Særlig Nordea ligger langt fremme og har nå hele 127.000 kunder som har tatt i bruk en digital ID for å kommunisere tettere med banken. Mesteparten er dog bedriftskunder, men 30.000-35.000 er privatkunder, forteller banken til Ny Teknik.


Dette er nok til at myndighetene nå ønsker å koble seg opp mot de samme ID-ene og brukere, slik at man kan rapportere og kommunisere med dem. Her i Norge har myndighetene samme planer - la markedet spre ID-er og være brukere.

I Finland og Danmark har staten bestemt seg for å være mer aktiv og være den som sender ut og eier ID-ene. Men det finske prosjektet har så langt vært en fiasko fordi det har manglet tjenester.

Først nå skal finske banker begynne å ta i bruk digitale ID-er. I Danmark skal konkurransen om hvem som skal lage og drifte statens digitale ID-system avgjøres om få dager.

Til toppen