FORBRUKERTEKNOLOGI

Svenskene viser ny 3G-tjeneste

Telia Sonera viser vei for Netcom med en TV-tjeneste for sine 3G-brukere. Telenor er allerede på banen.

18. mai 2005 - 10:29

Obs, denne artikkelen ble korrigert etter publisering, endring er føyd til nederst:

Telia lanserer direktesendte nyheter på sin mobilkanal fra TV4 og nyheter fra nyhetshanalene The Voice og Star, melder nyteknik.se. Tjenesten skifter samtidig navn fra Telia Go til Telia Surfpost.

Dette er en mobil internettportal som fra før inneholder en rekke vanlige internettjenester.

Telia har tidligere testet direktesendt TV over mobilen under forrige olympiade, og sist under den svenske Grand Prix-konkurransen.

Det koster ikke noe ekstra å koble seg til Telia Surfport, men man må betale for mengden data man laster ned, 20 kroner per megabyte. Dermed koster en oppkobling mot hovedmenyen omtrent 50 øre, ifølge Telias beregninger, Expressens førsteside 80 øre og en artikkel rundt 30 øre. TV på mobilen kan bli skikkelig dyrt.

Telia eier Netcom, men om de vil lansere samme tjeneste med samme prismodell i Norge er et åpent spørsmål. Netcom markedsfører først og fremst fastpris-abonnementet på sin 3G-tjeneste, og abonnenter vil dermed kunne se så mye TV de orker. TV-sendinger vil dermed ikke generere så mye mer penger, men kan lokke flere til å skaffe seg abonnement.

Svenskene benytter ”unicast”, som vil si at hver mobil får sitt eget signal. For å kunne gjøre dette i riktig stor skala bør man kunne sende samme signal til flere mobiler, og dette tester Telia Sonera i Finland sammen med Nokia. Teknikken de bruker der er DVB-H, som bruker det digitale bakkesendernettet for TV.

Endring, 18.05.2005:

digi.no kom i skade for å hevde at også Telenor i likhet med Netcom mangler nyhetssendinger i sitt 3G-nett, men dette stemmer ikke. Telenor har avtale med både NRK, TV2 og TV Norge.

- Jeg bruker mobil-TV ganske jevnlig. Jeg foretrekker vanlig TV, men bruker mobilen de gangene det ikke passer, sier pressetalsmann Esben Tuman Johnsen.

Han opplyser at Telenor også tilbyr tjenesten på GPRS, og at han har brukt det selv, selv om kvaliteten på bildene er litt begrenset av overføringskapasiteten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.