Sverige frykter hackerangrep

Går i beredskap etter Julian Assange-dom.

Sverige frykter hackerangrep
Støttespillere av Julian Assange demonstrerte onsdag utenfor britisk høyesterett i London, som avgjorde at Wikileaks-grunnleggeren kan utleveres til Sverige. Bilde: Oli Scarff/All Over Press

Risikoen for DDoS- og hackerangrep mot svenske myndigheter øker etter at britisk høyesterett besluttet at Julian Assange kan utleveres.

Wikileaks-grunnleggeren er som kjent siktet i Sverige for voldtekt og seksuelle overgrep, som angivelig skal ha skjedd mot to kvinner sommeren 2010.

Økt trusselbilde

Det svenske politiet økte onsdag beredskapen som følge rettsavgjørelsen, skriver ComputerSweden.

- Vi er ikke kjent med noen direkte trusler i dag. Dette gjelder mer det generelle trusselbildet. Hackere har tidligere vist hva de er i stand til å gjøre, sier Anders Ahlqvist, sjef for nettkrimavdelingen hos Rikskriminalpolisen.

De frykter represalier mot Sverige fra nettaktivister som Anonymous, som har uttalt støtte til Assange. Både påtalemyndighetene og advokatfirmaet som representerer de to kvinnene ble angrepet i forbindelse med anmeldelsen mot Wikileaks-grunnleggeren for to år siden.

Med bakgrunn i slike aksjoner har svenske myndigheter nå anbefalt aktører med ansvar for samfunnskritisk IT-infrastruktur å være på vakt. Politi og sikkerhetspolitiet Säpo følger utviklingen både på nasjonalt og internasjonalt plan, ifølge ComputerSweden.

- Vi kan ikke peke ut noen særskilte aktører. Det meste i samfunnet er i dag avhengig av IT-funksjoner, sier Anders Ahlqvist til teknologiavisen.

Den videre skjebnen til Julian Assange er ikke endelig avgjort. Australieren kan anke utleveringen videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Assange ble for alvor verdenskjent da organisasjonen hans skaffet til veie store mengder graderte dokumenter fra USA i 2006.

    Les også:

Les mer om: