Fiberkabel mellom Sverige og Estland har fått skader

Sveriges sivilforsvarsminister sier en kommunikasjonskabel i Østersjøen mellom Sverige og Estland har fått skader, men ikke er brutt.

Det er Arelions EE-S 1-kabel mellom Stavsnäs i Sverige og Tallinn i Estland som er skadet. Skaden befinner seg på estisk side av Østersjøen.
Det er Arelions EE-S 1-kabel mellom Stavsnäs i Sverige og Tallinn i Estland som er skadet. Skaden befinner seg på estisk side av Østersjøen. Illustrasjon: Submarine Cable Map
17. okt. 2023 - 16:16

Det er ikke klart hva som har forårsaket skadene, men de skjedde om lag samtidig som skadene på gassledningen og en parallell telekabel mellom Finland og Estland tidligere i oktober.

Skaden på kabelen befinner seg ikke i Sveriges territorialfarvann.

Dette ble kunngjort av Sveriges sivilforsvarsminister Carl-Oskar Bohlin på en pressekonferanse han holdt med forsvarsminister Pål Jonson tirsdag ettermiddag.

– Det er ikke et fullstendig kabelbrudd, men en delvis skade, sier Bohlin.

Kabelen er dermed fortsatt brukbar.

Utelukker ikke sammenheng

Dette kabelbruddet meldes en drøy uke etter at det søndag 8. oktober ble varslet at en gassrørledning i Finskebukta mellom Finland og Estland var midlertidig stengt på grunn av mistanke om en lekkasje. Men skadene skal altså ha oppstått omtrent på samme tid.

Finland mener det ikke kan utelukkes at en statlig aktør ligger bak ødeleggelsene.

– Det kan finnes en forbindelse, sier Jonson.

Svenske myndigheter samarbeider nå med Estland og Finland om etterforskningen av telekabelbruddet.

Det er nettverksselskapet Arelion som er hovedeier av kabelen som er skadet. Arelion het fram til januar i fjor Telia Carrier, men har skiftet navn etter at Telia skilte ut virksomheten i 2021, og solgte selskapet til Polheim, et investeringsselskap som eies av de offentlige svenske AP-pensjonsfondene.

Selskapet skadet Telenors fiber- og kobberkabler flere ganger da de bygde ut fibernett for Globalconnect. Bildet er kun brukt som en illustrasjon.
Les også

Skadet fiber flere ganger – forklaringen ble avvist

Repareres i løpet av uker

Det er Arelions EE-S 1-kabel mellom Stavsnäs utenfor Stockholm og Tallinn i Estland som er skadet. Den 240 kilometer lange kabelforbindelsen ble satt i drift i 1995.

En representant for Arelion bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at kabelen er delvis skadet, men at den – avhengig av været framover – vil bli reparert i løpet av de kommende ukene.

Selskapet sier også at man ikke vet årsaken til at kabelen er skadet.

EU-landene har gitt et siste grønt lys for verdens første lov som regulerer bruken av kunstig intelligens.
Les også

EU har vedtatt verdens første KI-lov

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.