Svikt satte sentrale Internett-tjenere på prøve

Natt til torsdag 24. august norsk tid var fire av tolv "root servers" i NSIs oppslagstjeneste for 19 millioner nettadresser ute av drift i nærmere to timer.

Natt til torsdag 24. august norsk tid var fire av tolv "root servers" i NSIs oppslagstjeneste for 19 millioner nettadresser ute av drift i nærmere to timer.

En avdeling av Network Solutions (NSI), kalt NSI Registry, har ansvaret for å vedlikeholde databasen over alle Internett-adressene i domenene com, org, net og edu. Databasen inneholder i dag over 19 millioner adresser. Den mottar over halvannen milliard såkalte DNS-oppslag ("Domain Name Server") hver dag. Hvis denne tjenesten svikter, lammes hele Internett.

Infrastrukturen Internet Root Service som gjør denne navnetjenesten tilgjengelig verden over, hviler på tolv "root servers". Ni av disse er i USA, de øvrige er plassert i London, Stockholm og Tokyo.

Ifølge NSI Registry falt fire av disse tolv rottjenerne ut onsdag 24. august kl 18:30 New York-tid, på grunn av en feil i oppdateringen av nøkkelprogramvaren. Avdelingen sier at feilen ble rettet opp innen to timer på alle fire tjenerne og at oppdaterings- og andre rutiner er endret slik at liknende problemer unngås.

Pressemeldingen fra NSI Registry er formet som en kort kommentar til meldinger i amerikansk presse. Den primære kilden til historien ser ut til å være nettutgaven av Wall Street Journal, som meldte fredag ettermiddag at de fire rottjenerne som var rammet, befant seg i Tokyo og California, samt to i Virginia. De lot være å svare på forespørsler om nettadresser i com-domenet.

Mens tjenerne var nede, sendte en talsperson for NSI en epost til avisa der han hevdet at problemet var svært alvorlig. Så viste det seg at feilen lot seg rette på forholdsvis kort tid, og at oppslagene som de fire rottjenerne skulle tatt seg av, ble automatisk omdirigert til en av de andre. Følgelig var det et bare lite antall utenforstående som kunne merke at noe var på gang, selv om feilen rammet California midt på ettermiddagen.

En annen talsperson forklarte da at det dreide seg om en "underordnet feil som var umerkelig for sluttbrukere."

En tredje forklarte at de fire rottjenerne hadde brukt en ny metode for å oppdatere sin registerinformasjon. Han la til at NSI nå forstår hva som skjedde, og at metoden er forbedret slik at episoden ikke vil gjenta seg.

Forrige gang det skjedde noe med rottjenerne var i juli 1997. Da mottok syv av tjenerne en korrumpert adresseliste. Problemet varte i fire timer, og den internasjonale Internett-trafikken ble kraftig hemmet.

Fra driftsavdelingen i den norske Internett-tilbyderen Nextra får digitoday.no høre at forrige ukes problem ikke ble registrert i Norge. Derimot ble det registrert mindre men svært kortvarige uregelmessigheter på en annen av NSIs tjenester.

Les mer om håndteringen av domenenavn på Internett:


Lar deg registrere domenenavn over hele verden
Network Solutions med bedriftsoversikt
Antall norske web-adresser eksploderer
Norsk domenemonopolist uten moralske kvaler
Norsk domenegiver tror på kraftig vekst

Til toppen