JUSS OG SAMFUNN

Svindel på netthandel mer enn doblet

Finanstilsynet er bekymret for utviklingen.

BEKYMRET: – Vi ser at enkelte nettbutikker senker guarden. Det legges inn få sikkerhetsbarrierer, trolig for å ikke skremme vekk kunder, sier Frank Robert Berg i Finanstilsynet.
BEKYMRET: – Vi ser at enkelte nettbutikker senker guarden. Det legges inn få sikkerhetsbarrierer, trolig for å ikke skremme vekk kunder, sier Frank Robert Berg i Finanstilsynet. Bilde: Terje Pedersen, ANB/All Over Press
3. apr. 2014 - 13:37

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Hver andre svindel med norske betalingskort skjedde via netthandel i fjor. Angrep mot store baser med kortnummer er en viktig årsak.

Bankenes tap på netthandel er doblet de siste to årene - fra 24 millioner kroner i 2011 til 52 millioner kroner i fjor. Finanstilsynet ber folk være mer forsiktig med å legge igjen kortopplysninger.

– Mye av denne svindelen skjer ved at kriminelle tapper kortinformasjon fra ulike selskapers baser, sier seksjonssjef Frank Robert Berg til NTB.

De kriminelle bruker så kortinformasjonen til å tappe kontoen via nettbutikker i utlandet.

– Vi ser at enkelte nettbutikker senker guarden. Det legges inn få sikkerhetsbarrierer, trolig for å ikke skremme vekk kunder, sier Berg.

Datainnbrudd

Finanstilsynet vet at svindel har skjedd i land som Spania, USA og Irland. Et selskap som Starbucks er for eksempel blitt rammet.

Et datainnbrudd hos et irsk selskap førte til at opplysninger om 96.000 norske kredittkort kom på avveie via tjenesten Coop Hotellkupp. Og selv om kundene ble varslet, antar Finanstilsynet at noen av disse finnes i statistikken som ble lagt fram torsdag.

Det kan bety at vi har flere svindelforsøk i vente Tapte 140 millioner

Samlet tapte norske banker 140 millioner kroner som følge av kortsvindel i fjor. Finanstilsynet har ikke oversikt over hvor store beløp kundene er blitt svindlet for som ikke dekkes av bankene, men det er uansett et langt lavere tall, sier tilsynet.

Tapene er på vei ned på flere områder. Samlet er det en økning på 5 millioner kroner fra året før.

Internetthandel sto for 52 millioner kroner av tapene i fjor, mot 35 millioner kroner året før og 24 millioner kroner i 2011.

– Et enkelt råd er å være mer forsiktig med hvor du legger igjen kortinformasjon, sier Berg.

En av tusen

Sammenlignet med det totale antall transaksjoner med kortbetaling i Norge, er det liten risiko for å bli svindlet. I fjor utgjorde svindel 0,018 prosent av alle korttransaksjoner.

Ser man derimot på handel på internett med norske kort, øker andelen svindler til 0,1 prosent - eller én av hver tusende transaksjon.

Mer i vente

Finanstilsynet er ellers bekymret over en økning i forsøk på phishing, altså når kriminelle gir seg ut for å være en seriøs aktør i et forsøk på å skaffe seg kortinformasjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– Tapene har ikke økt som følge av dette, men det kan bety at vi har flere svindelforsøk i vente, sier Berg. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.