Sybase: - Kneika er bak oss

- Tallene for siste kvartal bekrefter at Sybase er tilbake på sporet, sier daglig leder Øivind Hunsrød i Sybase Norge. Han varsler sterk satsing innen bedriftsportaler, mobile klienter og datavarehus.

- Tallene for siste kvartal bekrefter at Sybase er tilbake på sporet, sier daglig leder Øivind Hunsrød i Sybase Norge. Han varsler sterk satsing innen bedriftsportaler, mobile klienter og datavarehus.

Selskapets omsetning sto omtrent stille fra 1998 til 1999 der den havnet på 871,7 millioner dollar. Men i 1998 gikk driften i minus. I 1999 var driftsresultatet positivt, 62,5 millioner dollar. Fjerde kvartal, med en omsetning på 237,1 millioner dollar og et driftsresultat på 26,3 millioner, markerer trenden i selskapets økonomiske ytelse. I forhold til samme kvartal i 1998 falt kostnadene med 19 prosent.

Oppkjøp og restruktureringskostnader gjør likevel at både året og kvartalet ga tap. Toppleder John Chen mener Sybase har lagt nedgangen bak seg, og spår ti prosent vekst i både omsetning og drift i 2000.

- Veksten framover vil bygge på en omlegging av Sybase fra teknologileverandør til løsningsleverandør, sier Hunsrød.

- Grunnsteinen vil være databasen og utviklingsverktøyene. Vi vil satse sterkt på bedriftsportaler, løsninger med mobile og trådløse klienter og ikke minst bransjespesifikke datavarehus.

Sybase har organisert seg i fire avdelinger. Hunsrød viser en plansje der Enterprise Server Division tegnes som midtpunkt, med utviklingsverktøy, datavarehus og mobilenheten kretsende omkring.

- Alle avdelinger vil fokusere på løsninger. Fra Enterprise Server vil det kommende et viktig produkt i begynnelsen av mars, Enterprise Portals, for å bygge bedriftsportaler med høy ytelse.

Portalstrategien ble opprinnelig kunngjort i august i fjor. Den sentralen ledelsen i Sybase har som mål å gjøre selskapet til verdensledende innen denne nisjen. Løsningen vil ikke kreve at kundens øvrige system bygger på en Sybase-database, men vil henvende seg til dem som forstår at hensiktsmessige portaler har mer med transaksjoner, funksjonalitet og ytelse å gjøre enn med smekker design, selv om også dette teller.

Da de kunngjorde tallene for siste kvartal, nevnte Sybase at tynnklienten Anywhere hadde bidratt sterkt til det gode resultatet.

- Dette er en klient som gjør det mulig å bygge løsninger der medarbeidere på farten kan arbeide mot den sentrale databasen med trådløse og bærbare terminaler basert på mange forskjellige plattformer, understreker Hunsrød og nevner Windows CE, Palm, Symbian og WAP som eksempler.

- Vi er i gang med å bygge slike løsninger for en rekke norske kunder, opplyser han.

Hunsrød er også svært opptatt av løsningene for datavarehus - med den offisielle betegnelsen Business Intelligence. Sybase har kjøpt en irsk spesialist på bransjespesifikke datavarehus, Data Warehouse Networks, og har store forventninger til denne investeringen.

- Vi henvender oss til flere bransjer, først og fremst bank og finans, telekom og helse, med løsninger der 70 prosent av det arbeidet som trengs for en ferdig installasjon, allerede er unnagjort. Erfaringer med datavarehus hittil tilsier at en god fysisk design på selve datavarehuset er vilkåret for en hensiktsmessig løsning. Det betyr at den må være tilpasset den enkelte bransjens spesielle behov. I vår Industry Warehouse Studio har vi ferdige bransjemodeller og analyseskript. Arbeidet som må gjøres utover det er vesentlig linker mot eksisterende data, der vi er helt uavhengige av plattform, og grensesnittet mot brukeren.

Den bransjespesifikke satsingen gjør at Sybase Norge bygger opp tilsvarende kompetanse internt. I tillegg kommer samarbeid med partnere som Avenir og Component Software.

I dag fordeler Sybases omsetning seg med 50 prosent innen Enterprise Server-produktene, 24 prosent innen verktøy, 20 prosent innen mobilklienten Anywhere og 6 prosent innen datavarehus. Den største veksten i år antas å komme fra datavarehus og mobilklienten.

- Innen Unix er vi nummer to i markedet etter Oracle. Innen Windows NT er også Microsoft en viktig konkurrent. I Norge er vi spesielt sterke innen helsesektoren der vi regner å ha 60 prosent av markedet målt i forhold til pasientgrunnlaget. For de som usikre på NT i forhold til stabilitet og pålitelighet, kan jeg nevne at vi kjører Sybase på NT også på sykehus, avslutter Hunsrød.

Til toppen