Sykehus i Los Angeles lammet av skadevare

Full krise etter utbrudd av kryptovirus.

OFFER FOR RANSOMWARE: Hollywood Presbyterian Medical Center ligger sentralt i Los Angeles og har drøyt 430 sengeplasser.
OFFER FOR RANSOMWARE: Hollywood Presbyterian Medical Center ligger sentralt i Los Angeles og har drøyt 430 sengeplasser. Bilde: Junkyardsparkle/Wikipedia commons
16. feb. 2016 - 10:52

Det interne datanettverket har vært skrudd av i over en uke. Ansatte får ikke lov til å starte opp pc-er av frykt for at skadevaren sprer seg ytterligere. Det melder annet NBC og CSO.

Kritiske systemer ved Hollywood Presbyterian Medical Center skal ha vært slått ut siden fredag 5. februar. Fortsatt er det ingen som har rapportert tegn til bedring.

Sykehuset er hardt rammet av utpressingvare eller såkalt ransomware.

Hva slags utpressingvare det dreier seg om er ikke kjent. Den mest kjente er Cryptolocker, som låser ned filer på ofrenes pc-er med sterk kryptering. Uten backup eller tilgang på krypteringsnøkkelen er det ikke mulig å få tilbake de nedlåste filene.

Løsepenger

Maskinparken blir holdt gissel med krav om 9.000 bitcoin for å utlevere krypteringsnøkler som kan låse opp pc-ene. Kravet om løsepenger tilsvarer over 30 millioner norske kroner.

De berørte pc-ene er nødvendige for pasientbehandling, laboratoriearbeid, tilgang til røntgen og CT-skanner. Pasientjournaler er også utilgjengelig, sier en ikke-navngitt lege ved sykehuset til NBC. Vedkommende beskriver situasjonen som «svært farlig».

Legen sier videre at avdelinger må kommunisere med telefaks på overbelastede telefonlinjer og at medisinsk personell er avskåret fra e-post.

Radiologisk og onkologisk enhet er helt stengt ned, opplyser interne kilder ved sykehuset til The Medical Quack, en blogg som følger amerikansk helsevesen.

Ledelsen ved sykehuset har bekreftet dataangrepet, uten å kommentere kravet om løsepenger. De hevder at den daglige driften ikke er påvirket.

Det blir opplyst at lokalt politi og FBI er involvert i etterforskning av angrepet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.