MASKINVARE

Taiwansk databrikkegigant skal bygge sin første fabrikk i Europa

Taiwanske TSMC vil bygge en ny databrikkefabrikk i den tyske byen Dresden, samt utvide en fabrikk i Arizona i USA for milliarder av dollar.

Logoen til Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) under en teknologimesse i Taipei i fjor.
Logoen til Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) under en teknologimesse i Taipei i fjor. Foto: Chiang Ying-ying / AP / NTB
8. aug. 2023 - 13:28

Det er vedtatt å bruke 3,8 milliarder dollar på å bygge den nye fabrikken i Tyskland, samt 4,5 milliarder dollar på å utvide fabrikken i Arizona, opplyste selskapet tirsdag etter et styremøte.

I norske kroner tilsvarer det investeringer for til sammen 85 milliarder kroner.

TSMC er verdens største databrikkeprodusent. Fabrikken skal bygges av TSMCs europeiske datterselskap (ESMC) – der TSMC har en eierandel på 70 prosent, mens tyske Bosch og Infineon samt nederlandske NXP hver har en eierandel på 10 prosent.

Lover 2000 arbeidsplasser

Ifølge det taiwanske selskapet kommer prosjektet til å skape 2.000 arbeidsplasser. Byggestart er ventet i andre halvdel av 2024, mens produksjonen anslås å starte i 2027, ifølge kunngjøringen. Databrikkene er tenkt for bilindustrien i Dresden.

Næringslivsavisen Handelsblatt skriver at den tyske regjeringen har besluttet å støtte byggeprosjektet med 5 milliarder euro – penger som skal tas fra landets klima- og omstillingsfond.

EU-kommisjonen må fortsatt ta en endelig avgjørelse om hvorvidt prosjektet skal nyte godt av EU-subsidier.

Den nybygde fabrikken til Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) i Kikuyo, en forstad til Kumamoto sørvest Japan.
Les også

Taiwansk databrikkegigant åpner fabrikk i Japan

Mer penger til fabrikk i USA

Under tirsdagens styremøte ble det også vedtatt en kapitalinnsprøytning på 4,5 milliarder dollar i selskapets fabrikkprosjekt i Arizona.

Der skal det brukes rundt 40 milliarder dollar på å bygge en ny fabrikk, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det betyr at Biden-administrasjonen får oppfylt sitt ønske om at en større andel av databrikkeproduksjonen skal foregå på amerikansk jord.

I mai startet det tyske selskapet Infineon byggingen av en annen databrikkefabrikk i Dresden til 5 milliarder euro. Også Bosch og det amerikanske selskapet Globalfoundries har store fabrikkanlegg i Dresden.

Meta-direktør Mark Zuckerberg reiste seg og henvendte seg direkte til publikum under høringen i Senatets justiskomité onsdag.
Les også

Tek-direktører var i kongresshøring: Zuckerberg ba om unnskyldning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.