RESULTATERFINANS

Tandberg Data skal i 103

Til tross for at verdien på Tandberg Data aksjen har doblet seg i løpet av få måneder, mener meglerforetaket ABG Securities at det fortsatt har mer å gå på. En fersk analyse konkluderer med at prisen innen 12 måneder skal være 103 kroner. - Nyhetene som har kommet den siste tiden har redusert risikoen, sier ABG-analytiker Knut Vidjeland, til digi.no.

28. nov. 1997 - 16:46

En ny analyse fra ABG Securities spår fortsatt vekst i Tandberg Data-aksjen, til tross for voldsom kursoppgang siste året. Rapporten tror kursen vil være 103 kroner innen 12 måneder, altså omtrent 30 prosent høyere enn dagens kurs på rundt 80 kroner.

Rapporten trekker fram mange av de samme forhold som analysen fra Dataquest (se lenke på siden til høyre) , men den har et langt mer kvantitativt tilsnitt. Det forespeiles en vekst i omsetningen på 46 prosent i 1998 og 44 prosent i 1999, samtidig som selskapet klarer å øke marginene til henholdsvis 11,9 prosent og 12,1 prosent.

- Marginene i Tandberg Data har doblet seg de to siste kvartalene, og det er lite som tyder på at marginene skal falle igjen. I tillegg til at selskapet har kuttet ut mindre lønnsomme markeder, finnes det kapasitet til å øke produksjonene betraktelig uten stor tilførsel av ekstra arbeidskraft, kommenterer ABG-analytiker Knut Vidjeland, til digi.no.

Hovedårsaken til den sterke veksten i 1998, er i første rekke den sterke posisjoneringen selskapet har på sine produkter. Ifølge analysen pleier det å ta mellom 5 og 6 måneder fra produkter blir lansert til de første OEM partnerne er på plass. Med Tandberg Datas hyppige produktlanseringer siste halvår, ligger det dermed an til en solid vekst i omsetningen i året som kommer.

Estimatet for 1998 baserer seg på nye oppdaterte markedsestimater (august 1997) fra Dataquest som forespeiler kraftig vekst i mid-range (4GB-8GB) markedet. I følge Dataquest vil det i 1998 bli solgt i underkant av 2,5 millioner enheter i dette segmentet neste år. Det forrige estimatet (mai 1997) anslo dette markedet til å være 1,6 millioner enheter.

Den kraftige veksten i mid-range i 1998, vil ifølge Dataquest tallene bli etterfulgt av et kraftig fall fra og med 1999, som ikke var tatt med i betraktningen i mai tallene. Til gjengjeld forespeiler analysebyrået en langt kraftigere vekst i high-end (10GB+) som vil kompensere for fallet i mid-range. I antall enheter vil high-end i 1999 utgjøre 2,2 millioner enheter og i 2000 3,8 millioner enheter. I markedsanalysen Dataquest fra mai var tilsvarende tall i underkant 1,5 millioner enheter for 1999 og 1,9 millioner for 2000.

- Tandberg Data har posisjonert seg helt riktig for å møte denne markedsutviklingen, sier Vidjeland og forklarer at selskapet har en produktlansering-kalender som passer hånd i hanske med de siste Dataquest spådommene om markedsutviklingen.

Verdivurderingen av aksjen er foretatt utfra en nåverdiberegning der diskonteringsfaktoren er beregnet utfra et risikotilegg på 3 prosent lagt oppå en 10 års rente på 6,8 prosent. Utover 2001 er det ikke lagt til grunn noen konkrete tall for inntjeningen, men isteden benyttet en evig vekst på bunnlinjen på 3,5 prosent.

- Årsaken til at det er tatt utgangspunkt i et såpass lavt risikotillegg, er de meldingene som har kommet fra Tandberg Data den siste tiden. Avtalene med Imation og Compaq har bidratt til å redusere risikoen og dette er viktige elementer i verdivurderinge, avslutter analytikeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.