Hololens og kunstig intelligens

Tar i bruk Hololens og kunstig intelligens for å skape helt nye tjenester for norske bedrifter

John Berland i Sopra Steria er sjef for Digilab i Skandinavia.
John Berland i Sopra Steria er sjef for Digilab i Skandinavia. (Bilde: Kurt Lekanger, Digi.no)
EKSTRA
Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

OSLO (digi.no): I oktober åpnet konsulentselskapet Sopra Steria innovasjonslaben «Digilab» i Oslo, ifølge dem selv for å «øke innovasjonstakten i Skandinavia». Vi tok turen opp til 25. etasje i Posthuset (tidligere Postgirobygget) for å slå av en prat med sjef for DigiLab i Skandinavia, John Berland.

John Berland i Sopra Steria.
John Berland i Sopra Steria. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Berland forteller til digi.no at Sopra Steria har til sammen ti DigiLab-sentere i verden. Konsulentselskapet har rundt 1300 ansatte i Skandinavia, de fleste i Norge – og totalt 39 000 ansatte globalt i 20 land.

På kontoret i Oslo er det spesielt kunstig intelligens (AI) og såkalt «mixed reality» det fokuseres mye på, i tillegg til blant annet «robotics». Mixed reality er det Microsoft liker å kalle teknologien bak Hololens – selskapets briller for utvidet virkelighet. Ifølge Microsoft er mixed reality mer avansert enn tradisjonell utvidet virkelighet («augmented reality») ved at mixed reality kjenner igjen den fysiske verden rundt deg og posisjonerer objektene på faste punkter i rommet. Dermed kan du bevege deg rundt i rommet og se 3D-objekter («hologrammer») fra ulike vinkler.

Langt fra VR-briller: Her kommer haien svømmende inn i møterommet (Tu.no)

Kirurger ved Rikshospitalet har tatt i bruk Hololens

Berland forteller at DigiLab sammen med kundene skal forsøke å prøve og feile seg frem til nyskapende løsninger, og at det er snakk om mye eksperimentering. 

– Vi skal se på morgendagens teknologier og relatere det til hvordan vi jobber i dag, og se på om vi sammen med kundene våre kan finne relevante brukercaser for teknologi, sier Berland.

Ett av de mest spennende prosjektene nå er et samarbeid med Rikshospitalet hvor leger tar i bruk Hololens-briller for å kunne studere hologrammer av kroppen. Intervensjonssenteret ved Oslo universitetssykehus er blant de fremste i verden på leverkreft, og ved å få frem et tredimensjonalt bilde av leveren i rommet vil legene bokstavelig talt kunne gå rundt leveren og betrakte den fra alle kanter. På den måten kan kirurgene planlegge operasjonen enda bedre enn om man kun hadde sett bildet på en flat pc-skjerm.

Berland forteller at Rikshospitalet selv har laget en algoritme som gjør om en CT-skanning til en 3D-modell, og at Sopra Steria senere har hjulpet dem med å ta denne modellen fra pc-skjermen over til Hololens. 

– Dette er en drøm jeg har hatt lenge. Det kan være vanskelig å studere 2D-bilder på en skjerm før operasjonen, så over flere år har vi utviklet en virtuell 3D-modell av lever, blodårer og kreftsvulster for planlegging av kirurgiske inngrep. Nå som vi har fått hologramteknologi å legge 3D-modellen i, kan vi lettere orientere oss i forkant av en planlagt operasjon. En effekt kan være at vi klarer å spare mer av leveren, noe som øker pasientens evne til å bli operert flere ganger, uttalte kirurg Bjørn Edwin ved Oslo Universitetssykehus i en pressemelding i høst. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leder for teknologisk forskning ved Intervensjonssenteret på Oslo universitetssykehus, Ole Jakob Elle og kirurg Bjørn Edwin demonstrerer HoloLens-teknologien.
Leder for teknologisk forskning ved Intervensjonssenteret på Oslo universitetssykehus, Ole Jakob Elle og kirurg Bjørn Edwin demonstrerer HoloLens-teknologien. Fotomontasje: Hanne Kristine Fjellheim

Sopra Steria har 15 utviklere på Hololens i Norge og samarbeider tett med Microsoft. Samtidig ser man også på hvordan man kan kombinere Hololens med andre teknologier, som kunstig intelligens, for på den måten å skape nye og spennende tjenester.

Berland er svært entusiastisk når han snakker om Hololens, og går så langt som å si at det er «det første produktet på markedet som produktifiserer den fjerde industrielle revolusjonen». Selv er han ikke så veldig opptatt av teknologien i seg selv, men av den verdien som teknologien skaper gjennom nye løsninger og tjenester.

– Teknologien i seg selv har ingen verdi. Det er når brukerne får tatt det i bruk og skapt verdi av teknologien, det er da det blir interessant. 

Han mener teknologien som kommer nå endrer veldig mye av spillereglene, og skaper helt nye forretningsområder. 

Sopra Sterias DigiLab har for øyeblikket 7-8 ulike Hololens-initiativer på gang innenfor helse, og er også igang med flere aktører innenfor eiendom for å se hvordan Hololens kan brukes der.   

Vil hjelpe også små oppstartsselskaper

Berland forteller at det ikke bare er de veldig store prosjektene de jobber med, men at de også prøver å finne små oppstartsbedrifter med gode idéer.

– En av de tingene vi kommer til å jobbe med er å identifisere de gode idéene og de gode selskapene, og se om vi kan hjelpe dem med å skalere dette opp. 

Han forteller at de har identifisert noen veldig spennende selskaper som de vil jobbe sammen med, men foreløpig vil han ikke avsløre hvilke selskaper det er snakk om.

Slik ser Microsoft Hololens-brillene ut.
Slik ser Microsoft Hololens-brillene ut. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

– Vårt DigiLab-nettverk rundt omkring i verden vil kunne være med og «showcase» norsk teknologi på en veldig unik måte rundt i verden. Alle de store kundene i hele Europa kommer innom disse DigiLabene. 

Det er kun én person som har ansvaret for hver DigiLab – og så settes det sammen team med folk fra ulike deler av Sopra Steria, avhengig av hvilke oppgaver som skal utføres. Berland forteller at selskapet har eksperter innenfor veldig mange ulike felter, og at det er mest hensiktsmessig å hente inn de fagpersonene de trenger fra prosjekt til prosjekt, i stedet for å ha faste team. 

– Kunstig intelligens vil endre spillereglene  

Vi har såvidt nevnt kunstig intelligens – og her er det primært IBMs Watson-teknologi som Sopra Steria og DigiLab fokuserer på. 

– Den kognitive biten som Watson representerer, den har potensiale til å snu opp ned på absolutt alt. Det er skremmende hvor lite norske bedrifter og ledere egentlig ser og forstår av den endringen som Watson medfører, sier Berland.

Han mener Watson og tilsvarende AI-teknologi kan være et kjempepotensiale for bedrifter om man håndterer det riktig, men at teknologien også kan utgjøre en stor trussel hvis man ikke klarer å gjøre det riktig. Når analyser og beslutninger gjøres av noen som husker alt, gir det en helt annen måte å operere på. 

– Det å rigge seg for den fremtiden hvor AI er en sentral del, det endrer den måten vi driver business på. Software reiser ikke på hytta på en fredag klokken 14, den fortsetter å jobbe.

Software reiser ikke på hytta på en fredag klokken 14, den fortsetter å jobbe

Han mener at det at store aktører som IBM har åpnet opp sine løsninger og gjort dem tilgjengelige for andre gjennom API-er er ekstremt viktig for den utviklingen vi ser nå.

– Det å lykkes med digitalisering er jo nettopp det at man åpner opp og deler data slik at man blir en del av et større økosystem. Det er de som lykkes med det, som blir de digitale vinnerne.  

Ikke bekymret for personvernet

Når det skal utvikles løsninger basert på kunstig intelligens vil innsamling og analyse av store datamengder, såkalt «big data», være sentralt. Jo mer systemet vet, jo bedre beslutninger kan tas. 

– Men hva med personvern? Internasjonale selskaper som Google og Facebook gjør allerede i dag ting som norske bedrifter kanskje vil ha problemer med å få tillatelse til å gjøre?

Microsoft Hololens.
Microsoft Hololens. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

– Aktører som oss har et ansvar for å pushe Datatilsynet. Utviklingen skjer så raskt, og hvis man i Norge skal være med på den digitale tjenesteutviklingen og verdiskapningen som skjer nå, så må vi ha et lovverk som ikke hemmer oss. Hvis man skal lykkes med en digital tjeneste, så må man tenke globalt. 

Berland mener at veldig mange nye teknologier utfordrer lovverket, og at det vil være viktig fremover at lovverket tilpasses – slik at man ikke blir hengende etter. Regelverket man har i Norge må være med på å fremme gode digitale løsninger, mener han. 

– Man må ta en diskusjon på hvor man skal være med hensyn til personvern. Man må i alle fall ha regler som er på lik linje med de landene vi konkurrerer med. Hvis vi har særregler i Norge som hemmer datadeling, så er det uheldig for konkurransesituasjonen, sier Berland.

Disse tar også i bruk «Mixed Reality»: Tusenvis av heismontører tar i bruk Hololens »

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen