Tar opp kampen mot Internett-patent

Bellboys patent på Internett-handel får de norske Internett-butikkene til å samle sine krefter til motangrep. Nå går det mot rettssak.

Bellboys patent på Internett-handel får de norske Internett-butikkene til å samle sine krefter til motangrep. Nå går det mot rettssak.

eforum, netthandlernes norske bransjeorganisasjon, slår på krigstromma og samler styrkene sine til kampen. Fienden er Bellboy, som digi.no i forrige uke avslørte hadde fått godkjent et patent på handel over Internett og telefon.

Bellboy varslet i forrige uke at de med patentet i hånden nå skal begynne å kreve lisenspenger fra alle norske Internett-butikker. Det lille Kristiansand-selskapet, med Rolf Wilhelmsen i spissen, venter ikke at aktørene skal betale frivillig, så selskapet samler i disse dager inn penger til rettssakene som kommer.

- Patentet vårt har vært en vel bevart hemmelighet, nå skal vi gjøre den kjent. De fleste mennesker blir ganske sjokkert når de forstår hva dette er. Du skal være flink hvis du skal drive handel på Internett og greie å unngå Bellboy-patentet, sa Wilhelmsen til digi.no.
Les om hvordan Bellboy fikk patentet på internetthandel og bransjens reaksjoner:
Stiftelsen eforum er en av svært mange som reagerer på Bellboys patent og krav om lisenspenger. I en pressemelding interesseorganisasjonen sendte ut i ettermiddag, forteller forumet at de har hentet inn nye juridiske og patentfaglige vurderinger i saken.


eforum bestrider i sin pressemelding at Bellboys patent dekker Internett-handel og mener Bellboy ikke kan kreve avgift fra alle som driver med e-handel, slik Wilhelmsen hevder.

Nå er det duket for en juridisk dragkamp, for eforum jobber for å få Bellboys patent underkjent.

"eforum.no ønsker kontakt med bedrifter som Bellboy har rettet krav mot. eforum.no vil benytte sitt nettverk for bidra til å klargjøre hva Bellboy-patentet egentlig omfatter, hvem det kan få betydning for og hva som kan gjøres for disse bedriftene", skriver interesseorganisasjonen.

eforum ønsker også å komme i kontakt med aktører som mener de har eldre systemer som benytter seg av fremgangsmåten Bellboy beskriver i sin patentsøknad fra 1993.

"Disse opplysningene kan i neste runde eforum.no på vegne av sine deltakerorganisasjoner benytte til å få kjent patentet ugyldig."

eforums leder Agnes Beathe Steen Fosse var ikke tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte henne tirsdag ettermiddag.

Til toppen