Digital sikkerhet

Tekna-sjef bekymret for sikkerheten i norske bedrifter: – Skrikende kompetansemangel

– Norsk eksportnæring er en katastrofe, sier Tekna-sjef Lise Lyngsnes Randeberg. Nå etterlyser hun økte midler til innovasjonsprosjekter i næringslivet.

Tekna-sjef Lise Lyngsnes Randeberg frykter at norske bedrifter kan havne bakpå. Spesielt er hun bekymret for digital sikkerhet.
Tekna-sjef Lise Lyngsnes Randeberg frykter at norske bedrifter kan havne bakpå. Spesielt er hun bekymret for digital sikkerhet. (Foto: Tekna)

– Norsk eksportnæring er en katastrofe, sier Tekna-sjef Lise Lyngsnes Randeberg. Nå etterlyser hun økte midler til innovasjonsprosjekter i næringslivet.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »
– Norske politikere har mast og mast om at næringslivet må forske mer. At Norge bruker en lavere andel av BNP på forskning enn for eksempel Sverige og Danmark, har man alltid forklart med at norsk næringsliv henger etter. Men nå som næringslivet faktisk vil forske og bruke ressurser på innovasjonsprosjekter, blir det ikke fulgt opp, sier Tekna-sjef Lise Lyngsnes Randeberg.
 
Hun sikter til det reviderte nasjonalbudsjettet som kom denne uken og mener regjeringen burde satt av langt større midler til innovasjonsprosjekter i næringslivet (IPN) enn det de nå har gjort.
 
– Fjorårets IPN-pott på 1,8 milliarder ga en boost av en annen verden til næringslivet. Bedriftene hev seg på og har virkelig fått lyst til å forske. Det er ganske kritisk at årets bevilgning på 1,3 milliarder allerede er i ferd med å brukes opp, sier hun.
 
– Revidert nasjonalbudsjett handler tross alt om å svare på respons i markedet. 

En digital sikkerhetspandemi

 
Spesielt er Randeberg bekymret for satsingen på IKT og sikkerhet. Som de nylige dataangrepene mot alt fra Østre Toten kommune til Stortinget antyder, blir vi stadig mer sårbare for digital kriminalitet.
 
Randeberg kaller det «en digital sikkerhetspandemi».
 
– I forbindelse med samfunnssikkerhetsmeldingen sa regjeringen at de har satset 800 millioner på IKT og sikkerhet. Da Tekna gravde litt i de tallene, viste det seg at de hadde gått til generell IKT-forskning. Regjeringen kan ikke holde på med kreativ bokføring når det er en skrikende kompetansemangel på disse områdene, forteller Randeberg.
 
Hun frykter at redusert støtte til forskning og innovasjonsprosjekter samt komptansemangel i bedriftene kan gå på bekostning av sikkerheten når 5G-nettet rulles ut og «alt» digitaliseres.
 
– Jeg har uttalt til dere tidligere at jeg håper det neste tiåret blir sensorenes tiår. Med sensorer kan vi få optimalisert energibruk og skapt mer effektive transportsystemer, og vi ser at stadig flere bedrifter tar dette i bruk. Samtidig gjør dette at man vet mer om hvor biler og andre transportmidler befinner seg til enhver tid.
 
Digital sikkerhet blir viktigere og viktigere og ligger i bunn av alt, sier Randeberg.
 
– Hvis noen hacker sensoren i en bil, eller i varetransporten, kan det gå veldig dårlig. Det er så mange sårbarheter, og vi blir stadig mer eksponert. Det handler om å holde hodet over vannet.
Les også

Eksport, eksport, eksport

I forbindelse med IPN-ordningen har det spesielt vært en kraftig økning i søknader fra helse- og IKT-næringen, forteller Randeberg. Pågangen fra prosessindustrien, bygg og anlegg og energisektoren har også vært stor.
 
- Alle disse er viktige områder for Norge framover, der vi kan få til løft raskt. Det handler blant annet om digitalisering og andre muliggjørende teknologier. For havbruksnæringen er det kritisk å tilrettelegge for innovasjon.
 
Randeberg tror norske bedrifter kan havne bakpå om vi ikke får skalert opp satsingen på forskning og innovasjon.
 
– Den digitale utviklingen går utrolig raskt på disse områdene, og Norge kan ikke bli hengende etter. Vi er foreløpig ledende på fagområder som autonomi og prosessteknologi, og det må vi få videreført mens vi ligger i tet.
 
Behovet for å bygge opp yngre bedrifter vil ikke bli noe mindre med tiden, tror Randeberg.
 
– Hvis du ser på bedriftene som er store på Oslo børs, er de mer enn 25 år gamle. Det er ganske unikt for Norge. At vi har vært avhengig av olje så lenge, har vært en katastrofe for oppbyggingen av norsk eksportindustri. Vi må bruke kunnskapen vi har fra olja og bygge videre på den. Det er som jeg pleier å si: Eksport, eksport, eksport, sier Randeberg.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen