Tele Danmark overtar franske ElTele Øst-aksjer

Danske Tele Danmark har gjort et nytt storoppkjøp i Norge etter at selskapet har overtatt aksjemajoriteten i ElTele Øst for anslagsvis noen hundre millioner kroner. Dette skjer bare fire måneder etter at selskapet kjøpte 20 prosent av aksjene i mobilselskapet NetCom.

Danske Tele Danmark har gjort et nytt storoppkjøp i Norge etter at selskapet har overtatt aksjemajoriteten i ElTele Øst for anslagsvis noen hundre millioner kroner. Dette skjer bare fire måneder etter at selskapet kjøpte 20 prosent av aksjene i mobilselskapet NetCom.

Tele Danmark overtar i realiteten France Telecom sin 34 prosent store aksjepost i ElTele Øst i tillegg til at det foretas en emisjon mot Tele Danmark slik at aksje-volumet kommer opp i 51 prosent. France Telecom betalte i april 1998 nesten 150 millioner kroner for disse aksjene og med det generelle prisnivået på telekomselskaper for tiden er det derfor grunn til å tro at Tele Danmarks sin totale investering i ElTele Øst er på flere hundre millioner kroner.

Ingen av partene har hatt noe ønske om å oppgi hvor stor emisjonen er på.

Tele Danmark blir majoritetseier i ElTele Øst med 51 prosent av aksjekapitalen og har kjøpt seg ett nytt solid selskap i det norske telemarkedet etter dagens handel.

Fra før har Tele Danmark eierskap i NetCom blant annet gjennom 20 prosent kjøp i august 1999 for 2,7 milliarder kroner. Til sammen eier TeleDanmark litt under 40 prosent i NetCom inkludert det amerikanske morselskapets Ameritech eierandel.

Visekonsernsjef i Tele Danmark, Henning Vest, sier at selskapet med fusjonen bygger videre på sin strategi for det nordiske og europeiske telemarkedet.

- Vi er sterke i Sverige, Norge og Danmark og ser oss som utfordreren til monopolene i Norge og Sverige der televerkene fremdeles er statseid. Vi ser på ElTele Øst som en vesentlig partner for oss i Norge.

Han sier at selskapet også ser på synergieffektene mellom NetCom og ElTele Øst som allerede samarbeider på flere områder.

Administrerende direktør i ElTele Øst, Per Morten Torvildsen, sier Tele Danmarks oppkjøp er gledelig, fordi selskapet får inn en aksjonær med ambisjoner.

- Vi skal fremdeles ha fokus på bedriftsmarkedet, og ser oss nå som Tele Danmarks partner i Norge for selskapets nordiske kunder, en rolle som Telenor tidligere har hatt.

Torvildsen trekker også fram samarbeidet med Bane Tele. - ElTele selskapene har bygget inn sin egen infrastruktur i Bane Teles nett. En del av samarbeidet blir også at ElTele Øst skal starte salg av NetComs produkter i Norge.

Eiersituasjonen i ElTele etter oppkjøpet er: Tele Danmark 51 prosent, Oslo Energi Holding 42,1prosent, Akershus Energi 4 prosent, Gjermå Energi 2 prosent og Hallingdal Kraftnett 0,9 prosent.

Til toppen