Tele2 setter sin lit til ny minister

Regner med at Marit Arnstad tar grep.

Tele2s toppsjef, Arild Hustad, er ikke overrasket over Post- og teletilsynets avslag på deres søknad om å forlenge ordningen med høye termineringspriser for å finansiere ett landsdekkende tredje mobilnett. Nå håper han at den nye samferdselsministeren vil sitte tilsynet på plass.
Tele2s toppsjef, Arild Hustad, er ikke overrasket over Post- og teletilsynets avslag på deres søknad om å forlenge ordningen med høye termineringspriser for å finansiere ett landsdekkende tredje mobilnett. Nå håper han at den nye samferdselsministeren vil sitte tilsynet på plass. (Bilde: Tele2)

Regner med at Marit Arnstad tar grep.

Onsdag ble det kjent at Post- og teletilsynet ikke vil tillate at Tele2 får bruke høyere termineringspriser i mobilnettet for å finansiere et tredje landsdekkende mobilnett i Norge.

Dermed har utfordreren mot Telenor og Netcom bare finansiering til et nett som dekker 75 prosent av Norges befolkning.

Tilsynet mener at Tele2 har gode nok incentiver til å bygge et landsdekkende nett gjennom de eksisterende reguleringene, og at det derfor ikke er samfunnsøkonomisk forsvarlig å benytte «asymetiske termineringspriser» for å bistå med finansiering av et nytt nett.

    Les også:

At tilsynet kom til denne konklusjonen overrasker ikke Arild Hustad, adm. direktør i Tele2.

– Men innholdet i vedtaket overrasker oss. De erkjenner jo at konkurransen ikke er god nok og de bekrefter at det eksisterer et duopol. De skriver selv i vedtaket at hendelser i grossistmarkedet ikke fungerer og at det ville være smart å bygge et nett som er større enn 75 prosent, sier Hustad til digi.no.

– De sier altså alle de riktige tingene, men de fatter et feil vedtak. Regulatoren i markedet skal bidra til å øke konkurransen, og i det perspektivet forstår vi ikke vedtaket, sier Hustad som forteller til digi.no at de allerede klokken 10.00 onsdag morgen sendte en formell klage til Samferdselsdepartementet.

Da Telenor og Netcom bygget opp sine mobilnett var nettopp høyere termineringspriser et viktig virkemiddel for å få finansiert nettet. Tele2 synes derfor det er urettferdig at de ikke får benytte seg av dette virkemiddelet når de skal bygge sitt nett. Men de sitter sin lit til at departementet vil gripe inn og omgjøre vedtaket.

– Det positive for oss er at departementet to ganger tidligere har snudd og gitt oss medhold. I fjor skrev de også i sin begrunnelse at «konkurransen i markedet er slik situasjonen nå fremstår, avhengig av at Tele2/Mobile Norway lykkes.», sier Hustad til digi.no.

Forrige fredag ble Magnhild Meltveit Kleppa (sp) erstattet med Marit Arnstad (sp) som samferdselsminister. Nå håper Hustad at Arnstad vil gi den samme forutsigbarheten som det forgjengeren gav selskapet. Dersom det ikke skjer vil Tele2 måtte revurdere hele sin strategi.

– Da vil vi måtte tenke på nytt. Det vil i så fall svekke oss konkurransemessig i et evighetsperspektiv, sier Hustad.

Tele2-sjefen regner også med at politiske myndigheter vil se verdien i et tredje, landsdekkende mobilnett all den tid mobil infrastruktur tar mer og mer over fra fastnettet.

    Les også:

Til toppen