BEDRIFTSTEKNOLOGI

Teleavtale signert i morgentimene

I halv firetiden i natt løste flokene seg for fusjonskameratene i Telia og Telenor: I morgentimene ble fusjonsavtalen signert av samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll og næringsminister Björn Rosengren, etter at de siste stridsspørsmålene ble avklart på overtid.

Frode Eriksen
19. okt. 1999 - 08:39

Avtalen, som ble signert kvart over seks i dag morges, er nesten lik den opprinnelige avtalen, etter at eiere og ledelse i Telenor og Telia nå har avklart de siste stridsspørsmålene, deriblant Jan-Åke Karks rolle i det nye teleselskapet. Det svenske næringsdepartementet utnevnte han før helgen til sjefsrådgiver, noe en fra norsk side oppfattet som en rolle nær arbeidende styreleder. Blant andre den norske samferdselsminister Dag Jostein Fjæroll har gang på gang uttalt at selskapet ikke skal ha noen arbeidende styreleder.

Bak det hele ligger spørsmålet om hvem som skal ha makten i det nye teleselskapet, som blir Europas sjette største, med over 50.000 ansatte og en årlig omsetning på 80 milliarder kroner.

Børsverdien beregnes til å ligge et sted mellom 300 og 400 milliarder kroner.

I avtalen som nå er signert heter det at Kark ikke er arbeidende styreleder.

Et annet spørsmål er de svenske fagforeningene som med støtte i svensk lovgivning forlangte tre styrerepresentanter i stedet for to, på bekostning av den ene av de norske ansattrepresentantene. De svenske foreningene har imidlertid gitt seg på dette punktet, slik at de norske og svenske ansatte møter i styret med to representanter hver.

Spørsmålet om hvor mye det nye selskapet er verdt og som skal legges til grunn for børsnoteringen til våren, er også avklart, etter at en er enige om å basere dette på markedsverdi.

Inngangsverdien på det nye selskapet er satt til 150 milliarder kroner.

Næringsminister Björn Rosenngren sier i morgentimene til svensk TV at han er glad for avklaringen, og at han nå ser fram til at ledelsen tar fatt på å skaffe de synergieffektene eierne forventer.

Også konsernsjef i Telenor og i det nye selskapet, Tormod Hermansen, sa til NRK Morgen-nytt at han var glad for at en nå var enige. Han avslørte også at navnet på selskapet blir presentert om to-tre uker, at det er på mer enn to bokstaver og inneholder vokaler.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra