SIKKERHET

Telefonene til Danmarks folkevalgte skal sjekkes for spionprogramvare

Innfører tiltak mot Pegasus-spionasje.

Danske folketingspolitikeres mobiltelefoner skal sjekkes for spionprogrammet Pegasus. Bildet er fra da Jens Stoltenberg holdt tale for Folketinget.
Danske folketingspolitikeres mobiltelefoner skal sjekkes for spionprogrammet Pegasus. Bildet er fra da Jens Stoltenberg holdt tale for Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
26. mai 2022 - 00:35

Spionprogrammet Pegasus er blitt brukt til å spionere på flere europeiske politikere. Det danske Folketinget ruster opp sikkerheten for å beskytte medlemmene.

– Folketinget er kjent med Pegasus, og vi har skaffet software til å skanne etter om Pegasus har infiltrert telefoner, skriver IT-sjef Johanne Albjerg i Folketingets administrasjon til Jyllands-Posten.

Pegasus er produsert av det israelske selskapet NSO Group. Programvaren infiserer telefoner og andre kommunikasjonsverktøy i det stille og spionerer på eierne ved blant annet å skaffe seg tilgang til kamera og mikrofon.

Det er tidligere kommet meldinger om at Pegasus er blitt brukt mot politikere, aktivister og journalister i en rekke land.

Ifølge Amnesty International er den funnet i telefonene til minst 14 statsledere, deriblant Frankrikes president Emmanuel Macron. Palestinske ledere, finske diplomater og polske opposisjonspolitikere er også blant dem som er rammet.

Også EU-parlamentet i Brussel har innført tiltak for å sjekke parlamentarikernes telefoner for programvaren.

Ingen norske numre sto på listen over rammede personer i Amnesty-avsløringen, og utenriksdepartementet opplyste i februar til NTB at norske diplomaters telefoner sjekkes løpende.

Protester i India i 2021 mot statsminister Narendra Modis bruk av Pegasus-spionvaren for å overvåke politiske motstandere.
Les også

India anklages for å bruke spionvaren Pegasus mot kritiske journalister

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.