Telenor advarer mot falsk epostfaktura

Denne e-posten ser tilsynelatende til å være fra Telenor, men er et phishing-forsøk.
Denne e-posten ser tilsynelatende til å være fra Telenor, men er et phishing-forsøk. (Bilde: Colourbox / skjermdump fra leser (montasje: digi.no))

Svindlere forsøker å presse folk for penger med fakturaer som tilsynelatende er fra Telenor. Nå advarer selskapet mot å åpne epostene.

«Advarsel! Denne er ikke fra Telenor, men fra svindlere som vil ha info eller installere skadevare. Slett den eller rapporter som spam», skriver telegiganten i en Twitter-melding der et eksempel på en av de falske epostene er vedlagt.

Profesjonelt utformet

De falske fakturaene er veldig profesjonelt laget og ser ut til å være fra Telenor. Avsenderen er epost@telnor.no, men flere steder i epostene er det koblinger til teleselskapets egne nettsider.

Undersøkelser Telenor har gjennomført, viser at det dreier seg om utpressingseposter, såkalt ransomware. Dersom du klikker på lenken i eposten og laster ned programmet du bes om å laste ned, tar skadevaren kontroll på dine data. I praksis betyr dette at dataene dine tas som gissel, og du vil få beskjed om å betale svindleren for å få dem tilbake.

Tidligere i år har Telenor advart mot at datakriminelle blir stadig proffere. Det ventes at profesjonaliseringen og antallet dataangrep vil øke i 2017.

– I 2016 så vi en økt profesjonalisering av organisert datakriminalitet, og salget av avansert skadevare på et grått/sort marked er blitt til milliardbutikk, sa sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen i Telenor til NTB i januar.

Dette er også utspekulert phishing-metode: Advarer mot nettlesernes autofyllfunksjon

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen