Telenor åpner «4G»-nettet

... men bare i fire norske byer.

Telenor åpner «4G»-nettet
Telenor-direktør Berit Svendsen røpet onsdag at de vil lansere 4G-mobilnett om «noen få uker». Her fra lanseringen av det hun kalte «Europas mest moderne mobilnett» oktober i fjor. Bilde: Marius Jørgenrud

Telenor fortalte i fjor at de ville lansere sitt såkalte «4G»-mobilnett, det nye raske mobile bredbåndstilbudet basert på LTE-teknologi (Long Term Evolution) i løpet av første halvår 2012. Senere ble lanseringen utsatt til andre halvår uten nærmere forklaring.

I dag røpet Telenor at de skal lansere 4G om «noen få uker» i byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, ifølge TDN Finans.

Beskjeden kom fra Telenor Norges direktør Berit Svendsen under teleselskapets kapitalmarkedsdag onsdag.

- Det er perfekt timing. De første håndsettene vil være tilgjengelig i markedet i fjerde kvartal, sa Svendsen. Hun siktet med andre ord til smartmobiltelefoner med 4G-støtte som fungerer med norske frekvenser.

Men etter å ha ventet såpass lenge med denne lanseringen, vil nok mange være skuffet over at Telenor bare åpner med fire byer.

- Virker det ikke litt defensivt å bare åpne med fire byer? Hva er årsaken til dette?

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen ønsker ikke å svare på dette nå. Han sier han heller vil vente med å forklare strategien og de videre planene etter lansering.

- Jeg ønsker ikke å gi noen andre kommentarer enn at vi åpner 4G-nettet i løpet av fjerde kvartal. Det er riktig at vi har lagt hovedfokus på Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Så får vi komme tilbake med tilleggsopplysninger den dagen vi åpner, sier Amundsen til digi.no.

Tre år senere

Netcom åpnet verdens første kommersielle 4G/LTE-baserte mobilnett i Oslo for nærmere tre år siden.

Byene Telenor nå begynner med er akkurat de samme som Netcom allerede dekker med sitt 4G/LTE-mobilnett. Netcom har i tillegg dekning ved flere populære fjell- og hytteområder, feriesteder i Vestfold, Telemark, Agder og deler av Sandefjord, Risør, Kragerø og Lillesand.

- Det er bra at flere satser på 4G, men vi er mer opptatt av å utvide egen dekning hvor vi i høst bygger på nordvestlandet og i Akershus, sier Netcoms kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus til digi.no.

Han er i likhet med konkurrentene i telebransjen opptatt av at Samferdselsdepartementet får fortgang i den langdryge prosessen med å få auksjonert ut de ledige 800 MHz-frekvensene, som bli essensielle for videre utbygging av mobilt bredbånd i Norge.

Auksjonen har vært varslet i årevis, men utsatt en rekke ganger med forklaringen fra myndighetene om at dette er kompliserte saker som tar tid.

    Les også: