– Telenor bør vurdere salg av VimpelCom

Det sier generalsekretær i Transparency International.

– Telenor bør vurdere salg av VimpelCom
I dag ble Telenor kalt inn på teppet av næringsministeren, for å forklare seg om aktivitene til VimpelCom i Usbekistan. Flere mener nå at Telenor bør vurdere å kvitte seg med aksjeposten i det korrupsjonsmistenkte VimpelCom. Bilde: Telenor

Ingen tvinger Telenor til å være en stor minoritetseier i VimpelCom, sier Transparency Internationals daglige leder i Norge, som mener Telenor bør vurdere å kvitte seg med selskapet.

Flere medier har avslørt at VimpelCom etter alt å dømme har foretatt omstridte utbetalinger til selskaper i blant annet Gibraltar som et ledd i forberedelsene til å få mobillisenser i Usbekistan.

– Ingen tvinger Telenor til å sitte med sin aksjepost i VimpelCom, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International til Aftenposten.

Les også: Telenor kalt inn på teppet

Utbetalinger på inntil 600 millioner kroner fra VimpelCom skal ha gått til selskaper som har vært kontrollert av datteren til Usbekistans president. Det norske storkonsernet kontrollerer 43 prosent av stemmene i VimpelCom, og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas er en av fire nordmenn i VimpelComs styre.

Guro Slettemark mener Telenor bør vurdere å kvitte seg med eierandelen i  korrupsjonsmistenkte VimpelCom.
Guro Slettemark mener Telenor bør vurdere å kvitte seg med eierandelen i korrupsjonsmistenkte VimpelCom. Bilde: Transparency Int. Norge

I et leserinnlegg i Klassekampen tirsdag skriver Baksaas at han har forståelse for det kritiske søkelyset som rettes mot selskapet.

– Det er mange som spør hva Telenor egentlig kan akseptere, og om selskapet i det lange løp er tjent med å sitte med eierpost i VimpelCom, sier Guro Slettemark, som etterlyser en skikkelig redegjørelse fra Vimpelcom

– Telenor er solid representert i VimpelComs styre, som i siste instans har ansvaret for slike utbetalinger, sier hun. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: