BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor får hjelp av konkurrent og domstol

Tildelingen av Sør-Afrikas tredje GSM-lisens er i ferd med å stanse opp. Nå har en domstol i landet utsatt myndighetenes tildeling av mobillisensen. Dermer er ikke alt håp ute for Telenor og Telia som samarbeider om sin søknad.

Frode Eriksen
13. juli 2000 - 09:49

Landets samferdselsminister Ivy Matsepe-Casaburri var nær med å tildele landets tredje mobillisens til det saudiarabiske Cell-C, foran blant annet NextCom og Telenor/Telia.

Det er NextCom som nå har gått til domstolen for be om gransking av landets telemyndigheters anbefaling av det saudiarabiske Cell C som den best skikkede mottaker av mobillisensen. Flere av konkurrentene mener beslutningen skjer mot bedre vitende så lenge Cell C ikke representerer særlig mobilkompetanse. NextCom ber domstolen å granske tildelingen som selskapet mener er preget av flere uregelmessigheter.

Domsavsigelsen kan utsette saken i flere dager.

Landets telemyndighet (Satra) er nylig fusjonert med landets kringkastingsmyndighet til et nytt organ, Independent Communications Authority of South Africa (ICASA). Det gamle Satra var preget av beskyldninger om korrupsjon, blant annet i forbindelse med tildeling av den tredje mobillisensen.

Bak NextCom står blant annet Hong Kong-selskapet Distacom. Trolig vil selskapet vite hva domstolen kommer fram til allerede neste uke.

Telia har også truet med å saksøke Satra, men har så langt valgt å avvente situasjonen.

Mobillisensen er svært viktig, for landet er Afrikas desidert best utviklede mobilmarked med 70 prosent av de afrikanske mobilbrukere eller 5,4 millioner kunder fordelt på to selskap. Det sørafrikanske mobilmarkedet vokste med 100 prosent siste år, og de to mobilselskapene som deler på markedet er MTN og Vodacom med henholdsvis 3 millioner og 2,4 millioner kunder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.