Telenor gir opp svensk UMTS-lisens

Etter at Telia ga opp, har Telenor-selskapet bestemt seg for det samme. Det skjer bare noen uker etter at Telenordia uttalte at det var mest sannsynlig at de ville anke UMTS-dommen i Sverige.

Etter at Telia ga opp, har Telenor-selskapet bestemt seg for det samme. Det skjer bare noen uker etter at Telenordia uttalte at det var mest sannsynlig at de ville anke UMTS-dommen i Sverige.

Styret i Telenordia har besluttet å ikke anke domsavsigelsen i den svenske Länsretten om tildeling av UMTS-lisenser i Sverige.

- Styret i Sverige er kommet til at vi ikke ønsker å anke denne domsavsigelsen videre i det svenske rettsapparatet, og vi tar derfor dommen i Länsretten til etterretning, sier den norske administrerende direktør i Telenordia, Leiv Svenning.

Dermed har Telenordia snudd i saken. Da avgjørelsen kom om at Länsretten ikke fant grunnlag for å omgjøre Post- och telestyrelsens beslutning om tildeling av fire UMTS-lisenser i det svenske markede mot slutten av juni , sa den daværende Telenordia-sjefen Erik Heilborn følgende i en pressemelding:

"Vi kommer sammen med våre eiere nøye til å gå gjennom Länsrettens dom. Mye taler for at vi kommer til å overklage til Kammarrätten".

Men noe har altså skjedd på veien.

Svenning innrømmer overfor digitoday.no at det har hatt betydning at de to andre taperne i det svenske UMTS-racet, Telia og Sonera-dominerte Reach Out Mobile også har valgt å gi seg.

- Ja det hadde forsåvidt noe å si at både Telia og Reach Out Mobile sa nei til anke, sier Svenning.

Nå viser det seg imidlertid at det er kun Telia (som digitoday.no allerede har skrevet) som offisielt har gitt seg. Finskeide Reach Out Mobile vil fatte en beslutning innen kort tid.

- Vårt styre har ikke kommet til en beslutning ennå. Men det vil skje innen noen uker, sier Jyrki Karasdirta til digitoday.no. Han er pressetalsmann i Sonera.

Svenning sier imidlertid at de sitter med kilder på at Sonera har allerede fattet en beslutning om å gi seg.

- De har dessuten et par dager ekstra tid på å anke, opplyser nordmannen som også oppgir andre årsaker for Telenordias beslutning:

- En av hovedårsakene er at vi ikke helt ser muligheten til å nå fram i denne prosessen. Vi konstaterer at Länsretten på flere områder retter kritikk mot Post- og telestyrelsens behandling og prosedyrer for tildeling av UMTS-lisensene, men til tross for dette, og ut fra en totalvurdering, velger styret i Telenordia å avstå fra en videre prosess i det svenske rettsapparatet. Vi ønsker nå å legge kreftene i å fokusere på Telenordias kjernevirksomhet, sier han.

- Hva skjer videre i forhold til det svenske UMTS-løpet? Kommer dere til å gå i allianse med én av de fire som har fått lisensene?

- Ja, si det, Tormod Hermansen har jo uttalt at vi ønsker å satse på mobilmarkedet i Sverige, men eventuelle forhandlinger ligger på mobilsiden utenfor mitt ansvarsområde. Jeg vet ikke om konkrete forhandlinger akkurat nå, svarer han.

- Er det et skudd for baugen at dere ikke får sjansen til å være med på UMTS-utbyggingen?

- Vi hadde jo håpet å få være med på å bygge virksomheten i Sverige, men jeg vil ikke kalle det skudd for baugen. Men det hadde absolutt vært en interessant mulighet for oss, sier han.

Telenordia var med til sluttrunden, men ble som femte kandidat vraket på oppløpssiden. Per i dag har selskapet allerede en avtale med en av de andre lisensinnehaverne, Europolitan Vodafone

Telenordia eies per i dag med 50 prosent av Telenor og 50 prosent av British Telecom.

1. juni i år ble det inngått en avtale som innebærer at Telenor tar over hele selskapet innen utgangen av september i år..

Til toppen