TELENOR

Telenor har valgt leverandør til 5G-nettet

Telenor lover enda raskere mobilnett når de nå har valgt Ericsson som leverandør av det nye 5G-nettet. Oppgraderingen skal ta fire til fem år.

Petter-Børre Furberg, adm. dir., Telenor Norge, Ingeborg Øfsthus, teknologidirektør, Telenor Norge og Sigve Brekke, konsernsjef, Telenor Group under fredagens presentasjon av 5G nettet.
Petter-Børre Furberg, adm. dir., Telenor Norge, Ingeborg Øfsthus, teknologidirektør, Telenor Norge og Sigve Brekke, konsernsjef, Telenor Group under fredagens presentasjon av 5G nettet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
13. des. 2019 - 09:10

Siden 2018 har Telenor gjennomført en rekke pilotprosjekter med 5G i Norge. Skandinavias største 5G-prosjekt er på Elverum og drives av Telenor. Det skriver Telenor selv i en pressemelding.

For øyeblikket tester Telenor 5G på ti steder i Norge og på utvalgte steder i Danmark, Sverige, Finland, Thailand og Malaysia.

Avspark:  Digitaliseringsminister Nikolai Astrup, Telia Norgesjef Abraham Foss og Ericssons sjef for Norden og Sentral-Europa Jenny Lindqvist tar hverandre i hendene på at nå er den første nasjonale 5G-utrullingsplanen lagt i Norge.
Les også

Huawei 0 – Ericsson 1

– Norge har noen av de raskeste mobilnettene i verden. Nå ligger alt til rette for at denne utviklingen kan fortsette. Det er et godt utgangspunkt for utvikling av smarte byer, selvkjørende biler og helse- og velferdsteknologi, skriver digitaliseringsminister Nikolai Astrup i en pressemelding.

Telenor regner med at oppgraderingen fra dagens 4G-nett vil ta fire til fem år. I denne perioden vil de benytte deler fra dagens leverandør, Huawei, til å vedlikeholde og videreutvikle 4G-nettet.

– Fremtidens mobilnett vil gi nordmenn tilgang til helt nye produkter og tjenester. Med 5G får vi hastighet tilsvarende fiber tilgjengelig over mobilnettet, skriver administrerende direktør Petter-Børre Furberg i en pressemelding.

De to andre aktuelle leverandørene av det nye 5G-nettet var kinesiske Huwaei og finske Nokia. Huawei ble i mai svartelistet av amerikanske myndigheter, som mener at det kinesiske selskapet utgjør en sikkerhetsrisiko.

Fra Huaweis stand på Mobile World Congress 2019 i Barcelona.
Les også

Huawei skal bygge 5G i Tyskland

I oktober ble det kjent at Ericsson skal bygge Telias 5G-nett også.

«Norske myndigheter utelukker ingen leverandører fra det norske markedet, men har stilt krav til teleselskapene om at de må velge flere enn én leverandør dersom de velger 5G-leverandører fra land Norge ikke har sikkerhetsavtale med», heter det i pressemeldingen fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.