AVTALER & KONTRAKTER

Telenor inn i Android Market

Inngår app-avtale med Google og deler inntektene.

16. nov. 2011 - 09:37

Telenor har inngått en global avtale med Google. Etter avtalen vil Telenor tilby kunder med Android-baserte enheter en fast plass (eller «hylle» om du vil) i app-butikken Android Market.

- I hvert enkelt marked i Telenor-systemet skal det settes ned lokale redaksjonsteam som velger ut et femtitalls apper for kundene våre, sier Telenors informasjonsdirektør Tor Odland til digi.no.

Appene som tilbys her er ikke eksklusive, de er tilgjengelig også for alle andre, men argumentet er at en lokalt kurert oversikt skal fremstå mer relevant for Telenors kunder.

Oppfatningen er at dette også gir lokale utviklere mulighet for økt oppmerksomhet rundt sine applikasjoner.

Oversikten skal omfatte både Telenors egne apper, i Norge vil faktura-appen deres typisk være et eksempel, så vel som apper fra tredjepart.

Et vesentlig poeng med avtalen er at kundene får anledning til å betale for innholdet over mobilregningen, enten man har kontantkort eller mobilabonnement.

I valget mellom å betale med kredittkort eller via mobilregningen foretrekker 7 av 10 kunder det siste, hevder Telenor, som lener seg på såkalte bransjedata fra Vodafone.

Inntektene fra salget fordeles mellom Google og Telenor, men teleselskapet nekter å oppgi hva fordelingsnøkkelen er når digi.no spør.

- For Telenor er det viktig å få en aktiv posisjon i verdikjeden for mobilt innhold, sier informasjonsdirektøren.

Telenor ønsker med andre ord å utnytte posisjonen sin som verdens syvende største mobiloperatør, med om lag 125 millioner kunder, til å stikke hånda ned i en honningkrukke som de siste årene har vært helt overlatt til Google og Apple.

Avtalen er imidlertid ikke eksklusiv.

- Den er ikke eksklusiv. Det er gjort noen lignende avtaler i USA blant annet, men i global sammenheng er vi først ute, sier Odland.

Ifølge ham vil ikke avtalen med Google endre Telenors forhold til andre mobile plattformer. - Som seg hør og bør satses det bredt på mange plattformer.

Norge må vente

Oppgraderingen vil skje automatisk for Telenors Android-brukere. Lanseringen starter i første kvartal 2012 i landene Thailand, Malaysia, Ungarn, Sverige og Danmark.

Det fremgår ikke hvorfor hjemlandet ikke er først ut, men kundene i alle Telenors øvrige mobilmarkeder, inkludert Norge, skal få dette tilbudet «senere i 2012».

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.