Telenor kan overta hele Startsiden neste år

Telenor Nextel investerer i første omgang fem millioner kroner i ABC Startsiden og kan om 18 måneder overta hele portalen.

Telenor Nextel investerer i første omgang fem millioner kroner i ABC Startsiden og kan om 18 måneder overta hele portalen.

Telenor Nextel bekrefter overfor digi.no at selskapet i første omgang har spyttet inn fem millioner kroner i ABC Startsiden. I avtalen ligger det også en anledning for Telenor til å kjøpe opp hele produktet til Tom Ottmar i løpet av 18 måneder.

Det har ikke vært mulig å få ut opplysninger om hvor stor andel av aksjene Telenor har kjøpt i første runde.

Den konkrete effekten av kjøpet er at Telenor sitter med et alternativ på portalsiden når avtalen mellom Telenor Nextel og Schibsted om SOL løper ut ved årskiftet. Aksessleverandørene Telenor Online (senere Telenor Nextel) og Schibsted Nett (SN) fusjonerte 1. januar 1997 og inngikk en avtale som i første omgang skulle vare i tre år.

Kostnadssluket SOL ble resultatet der etter hvert også svenske Telia kom inn på eiersiden.

I kontrakten lå det blant annet en klausul om at Schibsted både fikk kontant oppgjør på rundt 90 millioner kroner pluss en årlig tilleggsbetaling for kjøpet av aksess-kundene i SN (rundt 40.000 kunder). En kroneandel av hver abonnent som Telenor Nextel skaffet seg i avtaleperioden skulle overføres til Schibsted ved hvert av de tre årsskiftene.

I tillegg ble det bestemt at Scandinavia Online skulle ligge som preferert startside i aksesspakkene (Telenor Internett) som Nextel solgte i forbrukermarkedet.

Det innebærer at SOL er den første nettsiden nye nettbrukere stifter bekjentskap med når de starter nettleserne sine. Det er mulig å skifte oppstartside, og alternativene til nå har vært både Dagbladet og Nettavisen. Men det er sjelden ferske internettbrukere setter seg inn i hvordan dette kan gjøres.

Men nå går altså avtalen mot slutten, inkludert reforhandlinger. På samme tidspunkt kommer altså ABC Startsiden inn som et nytt alternativ for kundene.

Den tidligere NRK-ansatte Tom W. Ottmar har drevet fritidsprosjektet sitt langt siden han startet tjenesten sommeren 1996 ved siden av full jobb. Portalen var en enkel segmentering av ressurser på weben og meningen var å være et hjelpemiddel hovedsakelig for journalister.

Ottmar sluttet i NRK for drøyt ett år siden etter å ha vært uenig i statskringkasterens fremtidige internettstrategi. For et halvt år siden gjorde han enmannsforetaket om til et aksjeselskap og i to måneder har han jobbet full tid med portalen. I forrige måned hadde tjenesten en trafikk på 6,5 millioner sidevisninger.

Beilerne har lenge stått i kø.

- Jeg har hatt massevis av forespørsler i halvannet år nå, spesielt etter at tjenesten passerte én millioner sidevisninger per måned, sier Ottmar.

- Det har vel vært 15-16 utspill av investeringstypen, og reelle forhandlingsforslag har blitt behandlet fire ganger, sier mannen som hevder han ikke har vært opptatt av å tjene penger på virksomheten. Både investeringsselskap skal ha kommet med innspill for å mangedoble verdien, og webdesignere har villet slå kloa i den enkle ABC Startsiden for gjøre den mer fristende overfor investorer.

- Problemet har som regel vært at de ikke har respektert det Startsiden står for. Tjenesten er slik at brukerne faktisk trenger den og kan dra nytte av den. For meg har det vært av sekundær karakter å tjene penger på dette, sier han, men presiserer at han gjerne vil ha såpass med kroner at han ikke trenger å tenke på inntekten sin over tid.

Det siste halve året har Ottmar imidlertid sett en ny holdning blant beilerne og hatt fire seriøse aktører som har respektert hans strenge krav til nettfilosofi og webstrategi.

Valget falt til slutt på Telenor.

- Hvorfor?

- De sitter med den største brukermassen på aksess-siden i Norge. Det er klart det er fristende å få flere brukere til tjenesten. Men de har også gitt meg full frihet og innfridd alle krav jeg har stilt til dem. De har ikke tenkt å gjøre spesielt mye med tjenesten, og jeg fortsetter som daglig leder og redaktør, sier han.

Tjenesten, som baserer seg å andres redaksjonelle stoff, er enkel å eksportere utenlands. Dessuten vil den være ideell i en EPG-sammenheng. EPGer ,eller elektroniske programguider, er de mye omtalte inngangsmenyene som vil dominere den fremtidige digitale TV-verden fremover.

Mannen som har stått for forhandlingene med Ottmar, Jan Moberg, er også mannen som prøver å få innført Internett på TV på vegne av Telenor Nextel. Men foreløpig har arbeidet med å få innført de såkalte Teknema-boksene på det norske markedet strandet etter sigende på grunn av manglende programvare.

Til toppen