JUSS OG SAMFUNN

Telenor kan tape milliard på ADSL

Telenor kjemper mot nye regler som kan gi brukerne vesentlig billigere bredbånd, og koste Telenor et milliardbeløp.

28. sep. 2005 - 13:14

Post- og Teletilsynet har varslet at de ønsker å redusere prisene Telenor kan kreve av andre ADSL-operatører med 40 prosent. Tilsynet mener Telenor har noen av de høyeste prisene i Europa for leie av aksessnettet ut til kundene. Beløpet kan bli satt ned med 53 kroner i måneden, noe som vil koste Telenor et milliardbeløp.

Telenor har sendt et svar på første runde av høringen der de sier seg uenig i mye av PTs konklusjon. De har så langt ikke overbevist PT, men har likevel klart å få en ny sjanse og en ny høringsrunde. Telenor hevder nemlig at billig internettaksess over ADSL vil gi tregere utbygging av andre aksessformer.

    Les også:

PT har nå derfor åpnet andre runde i høringen, som skal bestemme hvor mye Telenor kan kreve fra alle som tilbyr ADSL over Telenors kobberlinjer. PT ber om svar fra andre utbyggere, om billigere ADSL vil være en hindring for deres planer for alternative bærere av bredbåndsaksess.

Det er ingen tvil om at dette vil koste Telenor svært dyrt. I dag får Telenor 135 kroner per bredbåndsabonnement per måned. PT vil redusere prisen med 22 prosent fra januar 2006 og ytterligere 22 prosent fra januar 2007. Til sammen gir dette en reduksjon på nesten 40 prosent.

Det betyr at Telenor kan tjene 53 kroner mindre per kunde i måneden, eller 634 kroner mindre i året.

Og kundene blir det stadig flere av. Ved utgangen av første kvartal i år var det 695.000 private abonnementer på bredbånd i Norge. De aller fleste har ADSL, og veksten i markedet var på 62 prosent. Med noe avtagende vekst kan antallet ADSL-abonnenter fort nærme seg en million når andre del av PTs planlagte priskutt setter inn, i starten av 2007.

Flere av de andre bredbåndsutbyggerne har egen infrastruktur, men de leier fremdeles kobberlinjer den siste strekningen ut til kundene. Hvis prisen for disse leverandørene senkes med 53 kroner, er det rimelig å tro at prisene til sluttbruker vil falle tilsvarende. Dermed vil Telenor måtte senke prisene tilsvarende for sine egne kunder.

Skulle det være en million ADSL-kunder i 2007, vil Telenor få redusert sine inntekter med rundt 630 millioner, og med 650.000 ADSL-abonnenter neste år blir tapet på nesten 200 millioner allerede neste år.

Med den takten vil tapet passere en milliard kroner tidlig i 2008. Disse tallene er forbundet med stor usikkerhet, og kan bli både større og mindre. Men det er liten tvil om at dette vil svi hvis det går igjennom.

For kundene derimot, kan det bety rundt 66 kroner billigere bredbånd i måneden, når man inkluderer moms på 25 prosent. Det gir nesten 800 kroner lavere regning i året.

Telenor har allerede varslet de som videreselger deres ADSL-tjenester om at det snart kommer priskutt, muligens for å komme tilsynet i forkjøpet.

Varselet om en andre høringsrunde er publisert her (PDF-dokument).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.