Telenor klar for tysk UMTS-auksjon

Senere i dag vil tyske telemyndigheter offentliggjøre hvilke selskap som vil by på de mellom fire og seks tyske UMTS-mobillisensene. Blant selskapene vil man finne både Telenor og finske Sonera.

Senere i dag vil tyske telemyndigheter offentliggjøre hvilke selskap som vil by på de mellom fire og seks tyske UMTS-mobillisensene. Blant selskapene vil man finne både Telenor og finske Sonera.

De interesserte teleselskapene hadde frist til fredag ettermiddag med å melde sin interesse for den tyske mobilauksjonen som omfatter ulike blokker med mobilfrekvenser.

Analytikere forventer ifølge Total Telecom at tyske myndigheter kan ta inn nærmere 50 milliarder dollar eller nærmere 400 milliarder kroner på frekvensene, eller godt i overkant av det britiske myndigheter klarte å ta inn på sine fem UMTS-lisenser sist uke da totale bud kom opp i 313 milliarder kroner.

Leder for Telenors mobilvirksomhet, Arve Johansen, fortalte digi.no fredag at han ikke hadde tro på at prisene som ble oppnådd for de tyske UMTS-frekvensene kom til å bli særlig lavere enn i Storbitannia. Telenor eier ti prosent av tyske Viag Interkom.
Les hva telenors mobilsjef, Arve Johansen sier om den tyske UMTS-auksjonen::
Tysk UMTS-auksjon kan bli dyr for Telenor

Den tyske auksjonen gjelder ikke ferdigpakkede frekvensområder, men mindre frekvensblokker som de ulike aktørene selv må sette sammen og by på, slik at mye blir opp til aktørene selv hvort stor kapasitet man ønsker å ha. Dermed vil antallet mobillisenser variere mellom fire og seks, alt etter hvor mye de ulike aktørene vil by på.

Først senere i mai blir det klart når auksjonen starter.

I første fase vil aktørene by på 12 ulike frekvensblokker på 2x5 MHz parred spektrum. Budgiverne må være fysisk representert i Bonn når auksjonen går av stabelen. Minstebudene per blokk er i underkant av 50 millioner dollar, eller 400 millioner kroner, og hver budgiver må by på minst to frekvensblokker for å fortsette til andre runde. Auksjonen fortsetter til ingen gir nye bud.

I andre auksjonsrunde kan de gjenværende aktørene by på ytterligere frekvensblokker, som er 5 MHz uparred spektrum. Dette vil øke kapasiteten i aktørenes mobilnett. Fem slike blokker er tilgjengelig og en aktør kan i teorien by på alle fem blokker, selv om det er tvilsomt om man ser på prisene som er oppnådd i Storbritannia.

De eksisterende GSM-aktørene i Tyskland, Deutsche Telekom, Mannesmann, E-Plus og Viag Interkom har alle varslet at de vil by på UMTS-frekvensene. I tillegg kommer nye aktører som har varslet sin interesse, som det Swisscom-eide debitel i samarbeid med Mobilcom og France Telecom, foruten konsortiet Telefonica/Orange/Sonera og amerikanske WorldCom som også bød på en av de fem britiske UMTS-lisensene.

Til toppen