JUSS OG SAMFUNN

Telenor og NetCom må styre GSM-nettet

Jon Fredrik Baksaas mener bare Telenor og NetCom kan forvalte GSM-lisensene som snart skal fornyes.

24. juni 2004 - 13:18

For snart ti år siden fikk Telenor og NetCom tildelt de første GSM-lisensene for mobiltelefoni, GSM 900 MHz. Neste år går konsesjonen for disse ut, og Telenor og NetCom kan i teorien risikere å miste lisensene, på samme måte som P4 mistet lisensen for nasjonalt radionett.

digi.no meldte i dag at Konkurransetilsynet anbefaler at Telenors og NetComs mobillisenser skal tildeles etter auksjon. Den aktøren som byr høyest får kjøpe lisensene, foreslår tilsynet.

Telenor melder nå at selskapet mener GSM-konsesjonene bør videreføres til de eksisterende mobiloperatørene, som er Telenor og NetCom.

«De siste ti årenes forretningsdrift og industriutvikling basert på 900 MHz-båndet representerer en så betydelig verdi og innebærer fortsatt et så stort potensial for publikum, operatør og leverandør at beslutningene om den fortsatte forvaltningen blir særdeles viktige. Telenor anser at disse bør preges av forsiktighet og vekt på kontinuitet heller enn dristighet og kursomlegging», skriver Telenor i et høringssvar til samferdselsdepartementet.

Telenor antyder at det kun er Telenor og NetCom som har vist evne til å forvalte GSM-lisensene.

«Konklusjonen med hensyn til frekvensbåndenes utnyttelse er at det fortsatt kun er Telenor og NetCom som utnytter 900 MHz-båndet for GSM og E-GSM, og at det til tross for en ny operatør i 1800 MHz-båndet ennå finnes mye ledig spektrum», skriver Telenor.

Telenor underbygger dette med flere forhold:

  • I 1997 utlyste myndighetene tre konsesjoner for GSM 1800, hvor Telenor, NetCom og Telia fikk tildeling. Telia har ikke benyttet seg av konsesjonen.
  • I 2000 ble det utlyst fire konsesjoner for UMTS. Det var da sju søkere, og fire tildelinger, men kun Telenor og NetCom har fulgt opp konsesjonstildelingene.
  • I 2001 ble det invitert til auksjon over blokker av det ledige spekteret for GSM 900 og 1800 MHz-båndene. BaneTele fikk konsesjon, men overlot denne nylig til Møller Gruppen. Teletopia skaffet seg også en konsesjon, men denne er ennå ikke i drift som følge av forhandlinger om nasjonal roaming med Telenor.
  • I 2003 ble det lyst ut auksjon på to ledige UMTS-lisenser. Kun en aktør, 3, leverte inn bud, men har ennå ikke tatt noen skritt for å rulle ut UMTS-nett i Norge.

    Les også:

Telenor ser ikke ut til å ha hastverk med å flytte kundene fra GSM-nettet til det kommende UMTS-nettet. Telenor signaliserer at GSM-nettet har mange års levetid foran seg.

  • Utviklingen av GSM med EDGE er sidestilt med utviklingen av UMTS i standardiseringsorganisasjonen som definerer de to systemene, slik at de samme tjenestene er definert for GSM/EDGE som for UMTS. Det er derfor mye som tilsier at GSM vil være en mye anvendt teknologi i ennå 10-15 år, skriver Telenor i høringssvaret.

I tillegg foreslår Telenor at konsesjonsperioden utvides fra ti år til 15 år. Telenor argumenterer med at rammebetingelsene for en mobiloperatør har endret seg siden de første GSM-nettene ble operative.

  • Prispresset har økt som følge av konkurranse. «Konsesjonsperioden bør derfor være relativt lang. Dette bidrar til å øke sjansene for å få igjen fortjeneste på den betydelige og langsiktige investeringen, for eksempel i form av utrulling av EDGE-utstyr», skriver Telenor.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.