Telenor og Posten skal sikre Internett sammen

Gigantene går inn i stadig nye allianser. Nå slår Telenor og Posten sammen sine forsøk på å lage et system for sikker elektronisk handel - både med smartkort, programvare og mobiltelefon.

Gigantene går inn i stadig nye allianser. Nå slår Telenor og Posten sammen sine forsøk på å lage et system for sikker elektronisk handel - både med smartkort, programvare og mobiltelefon.

Barrierene for å skape systemer for sikker netthandel og kommunikasjon er formidable - det har de mange feilslåtte forsøkene med SET bevist. To av de største aktørene som arbeider på feltet har nå kastet gammelt fiendeskap på båten og i stedet slått sammen sine krefter.
Telenor og Posten slår nå sammen sine to selskaper ZebSign og ErgoSign AS. Men i alliansen inngår også Ergo Group AS (tidligere Posten SDS), en av Telenors største konkurrenter i Norge.


De to aktørene skal eie selskapet sammen og lage et felles tilbud under navnet Zebsign. Foreløpig har de to konkurrentene laget to systemer, ett for småhandel, og ett mer generelt for både dokumentutveksling og handel.

Nå skal de to aktørene slå sammen sine sikkerhetssystemer og tilby en felles digital signatur som ligger i både smartkort, programvare og mobiltelefonen. Dermed kan du bruke den i en lang rekke situasjoner - både på PC-en, på TV-en, som adgangskort og i butikker, forklarer Jo Heldaas, informasjonssjef i Telenor Mobil til digitoday.no.

Zebsign er et system utviklet av Telenor Mobil som skal la deg handle mindre varer som kinobilletter med mobilen din. Selskapet planlegger å utstyre folk med et nytt SIM-kort som har en digital signatur. Signatur-systemet skal gjøre at bare du kan belaste småkjøp på mobilregningen din. Zebsign inngår som en del av DnB og Telenors Doorstep-samarbeid.

Ergo Group har laget et bredt anlagt system som Posten skal markedsføre. Selskapet har lansert en mer generell digital signatur for bruk på PC-en din. Med sine postkontorer kan selskapet utstyre folk med signaturer som de kan bruke til å sende dokumenter og handle på Internett med.


Postens nye tjenester finner du under www.eposten.no. Der kan du nå skaffe deg en elektronisk signatur som kan brukes til å sende dokumenter gjennom Postens sikre formindlingstjeneste. Tjenesten gir deg blant annet kvittering for avsendt post og kvittering når mottaker åpner meldingen. Les mer: Sikker e-post med ePosten

Til toppen