Telenor skal tilby fiber til hjemmet

ADSL2+ er ikke raskt nok for nye tjenester. En kontrakt med Alcatel avslører at Telenor har større planer.

Telenor skal tilby fiber til hjemmet

ADSL2+ er ikke raskt nok for nye tjenester. En kontrakt med Alcatel avslører at Telenor har større planer.

Alcatel-Lucent sendte i dag ut en pressemelding hvor det kommer fram at selskapet skal levere løsninger for fibernett til norske husstander. Løsningen kalles FTTH (Fiber-to-the-Home) og vil være basert på teknologien Gigabit Passive Optical Networks (GPON).

Så langt er det bare et mindre antall kunder i utvalgte områder i Norge som har fått tilbud om fiber og TV-tjenester.

I tillegg skal Alcatel-Lucent levere løsninger for VDSL2, som åpner for hastigheter på opptil 100 Mbit/s over kobberkabler, riktignok med klare begrensninger i kabellengden. Dette vil leveres der fiber ikke er tilgjengelig.

Med fiber oppnår man langt større rekkevidde og muligheter for å øke hastigheter langt utover 100 Mbit/s ved behov. Men Telenors nordiske nettsjef, Berit Svendsen, medgir over digi.no at det ikke er meningen å gi folk så raske vanlige internett-linjer. Målet er å servere kundene bredbånd-TV med velg-hva-og-når-du-vil-se-tjenester (video on demand).

Telenor har tidligere fortalt at dette skal de lansere i 2008, men Svendsen vil ikke si noe mer enn "midt i 2008".

Men å strekke/grave ned fiber er dyrt og Telenor bare gjøre det på konkrete behov når kunder har signert kontrakter. Svendsen vil heller ikke foreløpig si noe om prisene.

- Stadig mer avanserte og båndbreddekrevende IP-tjenester stiller nye krav til teknologien som skal håndtere dem. Alcatel-Lucent har i 2007 registrert en betydelig økning i etterspørselen etter passive optiske nett (PON), og det er den nye Ethernet og IP-baserte gigabitvarianten som nå etterspørres, sier Øyvind Stevenson, salgsdirektør i Alcatel-Lucent Norway, i en pressemelding. Han refererer til en rekke GPON-kunder både i Sverige og Danmark.

Alcatel-Lucent har ifølge Stevenson vært Telenors hovedleverandør av løsninger for bredbåndsaksess siden 2000.

- Vi ser nå frem til å støtte Telenors fiber-til-hjemmet prosjekt, sier han.

- Vi har vært Telenors hovedleverandør av løsninger for bredbåndsaksess siden 2000 og ser nå frem til å støtte Telenors fiber-til-hjemmet-prosjekt, sier Øyvind Stevenson, salgsdirektør i Alcatel-Lucent Noway.

- For at brukerne skal kunne få glede av triple play, det vil si raskere data, telefoni, HDTV og flere TV-kanaler med god nok kvalitet, må tjenesteleverandørene tilby opptil 100 Mbit/s til hver husstand. Da må de over på fiber og PON-løsninger, sier Stevenson.

Alcatel-Lucent skal levere selskapets 7342 ISAM FTTU (Intelligent Services Access Manager Fiber to the User), som ble lansert i 2005 og var da den første plattformen som etterkom GPON-anbefalingene som er gitt av FSAN (Full Service Access Network group). Denne skal gi tilgang til 2,5 gigabit per sekund. Enhetene integreres med Telenors IP-baserte DSL-plattform som har samme styringssystem.

Til toppen