Telenor tapte i Romania

Telenor fikk ingen mobillisens i Romania. Det ble istedet France Telecom og gruppen Air Touch og canadiske TIW som sikret seg de to GSM 900 lisensene som den rumenske regjeringen nå har fordelt. Telenor Invest sin prosjektleder for Romania, Christian Erlandsen oppsummerer det hele som bittert.

Telenor fikk ingen mobillisens i Romania. Det ble istedet France Telecom og gruppen Air Touch og canadiske TIW som sikret seg de to GSM 900 lisensene som den rumenske regjeringen nå har fordelt. Telenor Invest sin prosjektleder for Romania, Christian Erlandsen oppsummerer det hele som bittert.

- Jeg kom fra Buchurest i og fikk i dag en faks fra våre samarbeidspartnere i Romania der det står "Dear friends. We lost." Det er bittert å tape på målstreken slik vi nå har gjort.

Slik oppsummerer Telenor Invests prosjektleder for Romania, Christian Erlandsen, i en samtale med digi:tele situasjonen få timer etter at han ble gjort kjent med at Telenor ikke får bidra til utbyggingen av mobilnett i Romania.

- Dette var en stor overraskelse for alle. Den rumenske regjeringens ekspertgruppe hadde rangert alliansen mellom Telenor, Tele Danmark og Motorola som nummer en, med Air Touch/TIW som nummer to og France Telecom på tredje plass. I forhold til dette snudde regjeringen og valgte France Telecom fremfor oss, sier Erlandsen.

Ialt seks konsortier konkurrerte om de to GSM-lisensene som ble delt ut i går ettermiddag.

- Mulighetene for at lisenstildelingen er en del av et større politisk spill er absolutt reell sier han og peker på at den franske presidenten klart og tydelig har sagt at Romabia bør få bli medlem i forsvarsalliansen Nato, mens Canadiske myndgheter har lovet støtte til reservedeler til et atomkraftverk i landet.

Erlandsen sier at en i motsetning til tidligere prosjekter der Telenor har vært involvert så koblet en nå inn det politiske Norge, i første statsråd Grete Knudsen. - Oppbackingen har vært god, men det hjelper så lite når den franske presidenten er på banen.

Telenor er fra før involvert i et mobilprosjekt i Ungarn, med stor suksess. Det ble derfor sett på som svært sannsynlig at Telenor med sine samrabeidspartnere skulle få en av de to rumenske lisensene som nå er delt ut.

- Avslaget lå i luften da jeg forlot Romania i går kveld, sier Erlandsen. Han nevner også at denne tildelingen kommer midt i etn rumensk overgangafase fra en regjering til en annen og at dette gjør at alt håp ikke er ute ennå. - Den sittende regjeringen er et forretningsministerium og kan ikke ta slike beslutninger ifølge den kommende regjeringen som tiltrer 22. november, sier han.

- Jeg er likevel ikke for optimistisk med tanke på at denne avgjørelsen kan omgjøres. Slike prosjekter handler om å etablere de største joint ventures som er stablet på beina. Derfor er politikk en del av spillet.

Erlandsen sier at dette ikke er det første prosjektet der Telenor taper på oppløpssiden og mener at alliansen BT/MCI vil styrke Telenors sjanser for fremtidige kontrakter.

Til toppen