FORBRUKERTEKNOLOGI

Telenor tar i bruk super-ADSL - i Sverige

Her i Norge rulles nå ADSL2+ ut, men i Sverige får snart de første kundene neste generasjon - VDSL2.

6. feb. 2006 - 10:52

Her i Norge går diskusjonen rundt bredbånd mest på hvor lange telefon-linjene kan være før farten faller under 500-750 kilobit. De første kundene med linjer på under to kilometer får nå ADSL2+ som gir opp til 25 Mbit, nok til to TV-kanaler.

At Norge ligger bakpå bredbåndsutviklingen understrekes nok en gang av siste utspill fra Bredbandsbolaget. Selskapet ble hastighetsleder under dotcom-årene da de begynte med 10 MBit-linjer basert på optisk fiber til svenske kunder.

Selskapet holdt på å gå konkurs, men kom seg over kneiken og ble i mai i fjor kjøpt opp av Telenor som et ledd i deres satning i Sverige. Bredbåndsfabrikken, den lille norske delen av selskapet ble kjøpt av Hafslund.

Nå forteller Bredbandsbolaget at de i løpet av året skal starte utrullingen av VDSL2, en teknikk som gir telefonledninger en hastighet på hele 100 Mbit i sekundet, skriver idg.se.

Selskapet leverer allerede 100 Mbit-linjer, men bare til beboere i bygårder og blokker. Bare dersom selskapet har gravet ned en fiberoptisk linje inn til bygården og så har kablet opp hver leilighet med Ethernet kan man få 100 Mbit i dag.

Nå skal altså selskapet tilby dette til vanlige kunder som bare har en telefonlinje. Bredbandsbolaget har allerede siden i fjor høst testet teknikken med Ericsson-utstyr og det er ut i fra disse vellykkede testene at selskapet nå lover et kommersiellt tilbud.

Selskapet påpeker at en 100 Mbit-linje blant annet gir plass til tre separate TV-kanaler.

Svenske kunder har også samtidig fått et tilbud om 100 Mbit-linjer hvis de er kunder av kabelselskapet Com Hem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.