Telenor tilbyr musikk til mobiltelefoner

Kunder av Telenor Mobil skal snart få kjøpe musikk og bilder - med sterk beskyttelse.

Som digi.no meldte på tirsdag, lanserte Telenor i dag salget av musikk til sin mobilkunder i under by:Larm i Bergen i dag.

Telenor Mobil vil være blant de første operatørene i Europa som tilbyr en slik tjeneste. Tjenesten vil la deg bla, velge og laste ned musikk til mobiltelefonen. I tillegg utvider Telenor også salget av ringetonene de i dag selger. Utover våren starter mobilselskapet med salg av Real Tones (musikk-ringetone), bakgrunnsbilder februar, MMS-innhold, videosnutter, ringback tones (musikk-ventetone).

Dermed går Telenor Mobil partnere som Schibsted-eide Inpoq og mange andre partnere tettere i næringen.

Nedlastningen av musikk skal åpnes i løpet av våren, men de to viktigste parameterne er foreløpig ukjent - Telenor har ikke gått ut med pris eller kvalitet. I England har mobiloperatøren MMO2 lansert en musikk-spiller som laster ned musikk over GPRSl, men for å få redusert nedlastningstiden, har selskapet måtte redusert lydkvaliteten. Hva slags samplingsrate, som det heter, Telenor har valgt er ikke kjent. Slik vil grensesnittet se ut.

Men det er klart at musikken blir godt beskyttet.

"Ved hjelp av DRM (Digital Right Management) blir alle nedlastede låter kryptert. Låtene er ikke tilgjengelige i ukryptert tilstand. Kjøp av låter på mobiltelefonen autoriseres av SIM-kortet og telefonen. Du kan sende låten til andre mobile terminaler, men låten kan ikke avspilles før man aksepterer å betale. Betalingen foregår gjennom operatørenes etablerte abonnementsløsninger og faktureringssystemer

Til å begynne med vil det til enhver tid være 250-300 låter tilgjengelig på tjenesten. Hvilke sanger dette er, vil variere med det som skjer i musikkmarkedet, nylanseringer og listebevegelser.

Hvilke mobiltelefoner systemet vil fungere på er ikke helt klart, for Telenor opplyser ikke hvilket lydfilformat man har valgt. Telenor forteller selv at systemet vil fungere på telefoner med Symbian serie 60 eller nyere samt telefoner med Microsoft Pocket PC eller Smartphone 2002.